Voor een relatiemanager in de eerstelijnszorg is werken in de zorg-ICT iedere dag anders. Mark Lourens werkt samen met huisartsen aan het verbeteren van hun zorgprocessen. In zijn blog vertelt Mark waarom hij zich thuis voelt in deze sector en hoe je als relatiemanager bijdraagt aan betere patiëntenzorg. Ook iets voor jou? Wegens aanhoudend succes breiden we ons team graag uit.

Vacature Relatiemanager
Na vier jaar als beroepsmilitair koos ik voor een carrière in de zorg. Na meerdere functies voor verschillende doelgroepen stuitten de golfbewegingen me steeds vaker tegen de borst. Bijna iedere investering in de cliëntenzorg werd gevolgd door een bezuinigingsronde die de verbeteringen afbrak. Ik ging dus op zoek naar een nieuwe uitdaging, met mijn diploma's Sociaal Pedagogisch Hulpverlening en Management in de zorg op zak.


Verbeteren van zorgprocessen

Tijdens mijn laatste periode bij m'n vorige werkgever, werkte ik als projectleider aan de implementatie van het elektronisch cliëntendossier (ECD). Toen dat succesvol was afgerond, dacht ik: gaaf! Enerzijds werk je intensief aan het verbeteren van zorgprocessen, anderzijds aan slimme ICT-oplossingen om die processen te ondersteunen. Dat wilde ik graag blijven doen en dan kom je snel uit bij ChipSoft, waar ik op basis van mijn zorgkennis werd aangenomen.


Ondersteuning van eerstelijnszorg

Ik begon met het in kaart brengen van de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg en begeleidde het salestraject rondom de livegang van HiX in Kempenhaeghe. Een uniek project met cure én care. Door de verschuiving van zorg, van de tweede lijn naar de eerste lijn, heb ik vervolgens samen met ontwikkelaars en consultants onze ondersteuning van de eerstelijnszorg opgezet. De uitdagingen en het informele karakter van deze tak spraken me direct aan.


ICT als verlichter

In het algemeen zie je de tweedelijnszorg steeds meer verschuiven naar de eerste lijn. Daardoor neemt de druk op huisartsen toe. Tel daar het personeelstekort bij op én een patiënt die steeds mondiger wordt… ICT kan hier een verlichtende rol bij spelen.


Meer aandacht voor patiënt

Ons huisartseninformatiesysteem (HIS) helpt de huisartsen hun resources slimmer in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de doktersassistentes, die de telefoontjes aannemen. Door telefonie op een slimme manier in HiX te integreren, krijgen zij bij het opnemen van de telefoon direct het dossier van de bellende patiënt op hun scherm. Dit scheelt veel zoek- en klikwerk, waardoor zij meer aandacht kunnen besteden aan de patiënt.

Een ander voorbeeld is het patiëntportaal. De patiënt van nu wil veel meer zelf doen. Via het portaal kunnen zij hun zorgvragen laagdrempelig bespreken en veel zaken zelf afhandelen, zoals het aanvragen van herhaalmedicatie, het voeren van een e-consult of het invullen van een vragenlijst.


Duurzame vertrouwensrelatie

Als relatiemanager is het mijn taak om huisartsen bewust te maken van alle ICT-mogelijkheden en te helpen bij het optimaliseren van hun HIS. Daarbij denk ik mee over de langere termijn, zodat we een duurzame vertrouwensrelatie met elkaar opbouwen. Het interessante aan de eerstelijnszorg is dat de klant meestal de betaler, beslisser en eindgebruiker ineen is. Dat geeft een andere dynamiek dan wanneer je met een Hoofd-ICT van een ziekenhuis om tafel zit.


Partner van huisartsen

Je merkt dat onze oplossing steeds meer bekendheid krijgt in de huisartsenmarkt. Meer en meer huisartsen zien ons als ICT-partner. Daar steken we met ons team ook veel tijd en energie in; wij zijn aanwezig bij relevante beurzen en congressen en laten daar al onze innovaties zien. En dat werpt zijn vruchten af, want huisartsen praten hierover met elkaar. En dat zorgt er weer voor dat we bij selectieprocedures vaak een van de voorkeursleveranciers zijn.


Bijzondere klanten

Het is supergaaf om steeds meer huisartsen en zorggroepen te ondersteunen met slimme ICT. Medipark, Defensie, Kruispost en Cohesie – die laatste zelfs met maar liefst 56 huisartsenpraktijken en een huisartsenpost in een adherentiegebied van 235.000 inwoners – zijn een paar van onze bijzondere klanten, waarmee we dagelijks aantonen hoe veelzijdig en flexibel onze oplossing is. En daar komen in 2023 nog veel meer huisartsen(groepen) bij.


Relatiemanager iets voor jou?

Wil jij ook impact maken in de zorg en een langdurige relatie opbouwen met huisartsen? Heb je oog voor hun uitdagingen en deel jij je zorgkennis net zo makkelijk met een huisarts en een assistente als met het volledige bestuur van een zorggroep? Dan nodig ik je graag uit om te reageren op onze vacature Relatiemanager. Nog geen specifieke HiX-kennis in huis? Geen probleem. Wij brengen je snel alles bij, zodat je samen met ons en de huisartsen van Nederland de eerstelijnszorg naar een hoger niveau kunt tillen.


Solliciteer nu!