Dankzij de in HiX geïntegreerde Safe Surgery Checklist (of Time Out Procedure) houdt de zorginstelling toezicht op het operatieve proces en reduceert ze het risico op fouten bij operatieve ingrepen. Zo bewaakt HiX mee de patiëntveiligheid.


TOP in HiX

Doorheen het operatieve proces in HiX zijn van de operatie-aanvraag tot het ontslag van de patiënt 12 stopmomenten ingebouwd, waaruit het ziekenhuis een selectie maakt. De stopmomenten zijn gebaseerd op de Time Out Procedure van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De stopmomenten zorgen ervoor dat alle zorgverleners die betrokken zijn bij de voorbereiding, de uitvoering of de nazorg van een operatieve ingreep de veiligheid van de patiënt actief bewaken. De betrokken behandelaars beantwoorden op vast ingestelde momenten enkele controlevragen, geven hun akkoord voor het vervolg van het traject, en kunnen daarbij eveneens nakijken of hun collega's de controlelijsten ook goed hebben ingevuld. Elk van hen levert een belangrijke bijdrage aan een patiëntveilige operatie en een goede nazorg. Door op vaste momenten kritisch het proces te overschouwen, zijn zorgverleners zich beter bewust van (mogelijke) risico's.

De stopmomenten dienen zich in de relevante fase van het operatieve proces aan, zodat zorgverleners ze binnen hun workflow kunnen afhandelen. De handige afvinklijsten zijn in een mum van tijd te voltooien. Ze worden bij de overige operatiegegevens in het OK-dossier opgeslagen en zijn daardoor op ieder moment inzichtelijk en opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld in het geval van een recall van een patiënt.

De verplichting tot een goede onderlinge communicatie, de integratie in het OK-systeem en de snelle registratiewijze maken van de Safe Surgery Checklist een gebruiksvriendelijk en sterk instrument om de patiëntveiligheid op en rond het OK te verhogen.


Voordelen

  • Veilig: bewaking van patiëntveiligheid door betrokken behandelaars
  • Efficiënt: ingebouwd in de workflow doorheen het operatieve proces
  • Gebruiksvriendelijk instrument


Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met communicatie@chipsoft.be.