Als verpleegkundige beschikt u binnen elektronisch patiëntendossier HiX over een eigen verpleegkundig dossier. Zo profiteert u van een geoptimaliseerde workflow en verlaagde registratiedruk tijdens al uw zorgprocessen, waardoor u meer tijd over houdt voor de patiënt.

Uitgebreid dossier op basis van de noden van de verpleegkundige

De specifieke zorgprocessen van verpleegkundigen vragen om IT-ondersteuning op maat. Op basis van uw profiel en de afdeling waar u werkt, houdt HiX rekening met uw specifieke noden op elk moment van het zorgtraject. Zo krijgt u steeds relevante gegevens en gebruiksvriendelijke registratie-mogelijkheden aangereikt.

HiX ondersteunt u bij alle aspecten van uw zorgproces op de verpleegafdeling: de afname van de anamnese, de medicatietoediening, de invoer van metingen of het invullen van scorelijsten aan het bed van de patiënt, et cetera. Bovendien biedt het verpleegkundig dossier u op elk moment een overzichtelijk totaalbeeld van alle nuttige actuele informatie, waaronder het beleid en conclusies van specialisten, actuele medicatie, allergieën en overdrachten.

Nu alle afdelingen in één dossier werken, is het delen van informatie veel eenvoudiger. Zo worden bijvoorbeeld de ingebrachte materialen nu rechtstreeks op de Spoedgevallen geregistreerd in HiX. Wanneer de patiënt bij ons arriveert, zien wij in het dossier meteen of de patiënt een blaassonde heeft, waar de katheter zit, enzovoort.

- Ann Mertens, Hoofdverpleegkundige cardiologie in Ziekenhuis Geel

Vergaande ondersteuning in verpleegkundige werkprocessen

Ingebouwde verpleegkundige zorgplannen en verpleegproblemen zorgen voor een optimale ondersteuning. Verpleegkundigen kiezen uit een lijst met voorgedefinieerde problemen (gecategoriseerd volgens de gezondheidspatronen van Gordon) of selecteren een niet-voorgedefinieerd probleem. Ook het classificatiesysteem Carpenito is geïntegreerd in HiX. Hierdoor kunnen verpleegkundigen eenvoudig volgens deze verpleegproblemen, zorgresultaten en interventies te werken.

Daarnaast worden de gehele verpleegkundige afdeling en de zorgbehoeftes in dynamische plattegronden gevisualiseerd. Hierop zien u en uw collega's in één oogopslag de voornaamste patiëntkenmerken, uit te voeren acties, bed- en kamerindeling. Ook is het mogelijk om via het afdelingsbezettingsoverzicht de patiënt vanuit een soort lijst te selecteren die geordend is volgens kamernummer en bed.

Volledig overzicht met handig activiteitenplan

Met het verpleegkundig dossier in HiX zet u met enkele eenvoudige handelingen het totale zorgplan voor uw patiënt uit en plant u in eenzelfde beweging meteen de verpleegkundige activiteiten in. Bij chirurgische patiënten worden bijvoorbeeld alle pre- en postoperatieve handelingen aan de hand van een sjabloon snel en eenvoudig uitgezet. Het activiteitenplan waarover de verpleegkundige beschikt in het EPD, is een combinatie van werklijst en planning. De handige weergave op een tijdlijn stelt u in staat om de zorg voor de patiënt efficiënt te plannen en daarbij steeds het overzicht te bewaren.

De verpleegkundige krijgt registratieformulieren aangereikt om diverse contactmomenten en/of besprekingen vast te leggen. De aangeboden opties en vervolgstappen leiden hen op gestructureerde wijze doorheen de registratie. Eventuele vervolghandelingen worden bij de registratie uitgezet in het activiteitenplan van de patiënt.

VG-MZG-registratie ondersteund door het EPD

De aanlevering van de Verpleegkundige Gegevens van de Minimale Ziekenhuis Gegevens (VG-MZG) aan de Belgische overheid regelt u eenvoudig vanuit uw dossier in HiX. Dankzij de grotendeels geautomatiseerde integratie van VG-MZG-registraties vraagt HiX de nodige gegevens op tijdens de registratie van uw werkproces. De standaard content van HiX biedt een solide basis waarmee de gegevens tijdens de reguliere zorgregistratie worden vastgelegd. Zo heeft de verpleegkundige aan het einde van zijn/haar shift geen onnodige administratie.

Op basis van de VG-MZG-registraties worden de VG-MZG-scores berekend, die na compilatie rechtstreeks worden aangeleverd aan de overheid.

App op maat van de verpleegkundige

Verpleegkundigen leggen de hele dag lange trajecten af tussen de bedden van hun patiënten, de computer om gegevens te registreren, en weer terug. Met de app HiX Mobile Verpleegkundige hebben verpleegkundigen het EPD steeds op zak en werken ze nog eenvoudiger aan het bed van de patiënt. De gebruiksvriendelijke app is afgestemd op maat van hun zorgprocessen en biedt hen altijd en overal toegang tot de patiëntendossiers in HiX. Zo kunnen verpleegkundigen snel en efficiënt patiëntgegevens inzien en in real-time informatie registreren, zoals metingen of medicatietoedieningen. Ook is de beschikbare informatie altijd actueel en worden nieuwe gegevens meteen opgenomen in het dossier van de patiënt.

Lees meer over HiX Mobile

Meer weten?

Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van het verpleegkundig dossier in HiX? Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een demo aan! 

Contacteer ons