Rivas Zorggroep heeft als eerste zorgorganisatie in Nederland de LROI-aanlevering verstuurd conform zorginformatiebouwstenen (ZIB). Alle benodigde bouwstenen van deze landelijke standaard zijn hiervoor ingebouwd in HiX. ZIB’s maken het makkelijker, efficiënter én veiliger om gegevens uit het EPD te delen met andere partijen.


De Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) is een van de vele kwaliteitsregisters waarvoor zorgorganisaties gegevens aanleveren. Deze specifieke aanleverberichten zijn doorgaans niet voor andere doeleinden te gebruiken. Onder regie van het programma ‘Registratie aan de bron’ draaide daarom in Rivas een praktijkproject om de LROI-aanlevering te doen via herbruikbare ZIB’s.

Resultaat van het project: het LROI-aanleverbericht in Rivas wordt nu samengesteld uit allerlei verschillende zorginformatiebouwstenen. Elke bouwsteen beschrijft tot in detail wat over een bepaald onderwerp van het zorgproces (bijvoorbeeld een verrichting of diagnose) van de patiënt moet worden vastgelegd. Dit levert een glashelder blokje informatie op dat op elke plaats en in elke situatie kant-en-klaar kan worden (her)gebruikt.


Bouwstenen in HiX

Functioneel Analist Evelien Vos was namens ChipSoft betrokken bij de implementatie van alle benodigde ZIB’s in HiX. “Eerst is bepaald welke bouwstenen voor de aanlevering vereist zijn en waaruit ze moeten bestaan. Vervolgens hebben wij gezorgd dat alle benodigde informatie als bouwstenen uit HiX is op te halen.”

“Medewerkers van Rivas hoeven dus niets extra’s te registreren”, vervolgt Vos. “Het samenstellen en genereren van de bouwstenen gebeurt aan de achterkant van HiX. Een ander voordeel van het werken met deze standaard is dat ZIB-informatie die van buitenaf binnenkomt, direct op gestructureerde en begrijpelijke wijze in het systeem kan worden gezet.”


Veelbelovend

Vos verwacht dat ZIB’s de gegevensuitwisseling in de zorg naar een hoger plan gaan tillen. “Informatie uitwisselen wordt hiermee veel efficiënter en veiliger en dat is precies waaraan de zorg behoefte heeft. We zien het LROI-project als een veelbelovend begin: HiX is klaar voor deze standaard. Nu gaan we veel meer ZIB’s inbouwen, zodat zorgorganisaties ze op alle vlakken eenvoudig kunnen inzetten.”