Digitale Transformatie. Dat is het hoofdthema van onze studiereis naar Seattle en Silicon Valley in juni 2018.  Samen met verschillende zorgprofessionals zoals zorgbestuurders, CMIO’s (artsen) en CIO’s kijken we naar innovaties op gebied van technologie en zorg-ICT. Jurgen Sernee, lid Raad van Bestuur van Noordwest Ziekenhuisgroep, is al eens mee geweest: “Een echte aanrader voor iedere bestuurder!”


Wat heeft die reis u geleerd?

Het heeft mij geleerd dat het een meerwaarde is om samen met je CIO uit de context van de dagelijkse praktijk te stappen en met een gemêleerd gezelschap naar de wereld van morgen en overmorgen te kijken. Dat geeft je naast inspiratie ook meer zicht in wat er de komende jaren op ons af komt en hoe de wereld van digitalisering en data zich doorontwikkelt.


Waarom zijn dit soort studiereizen interessant voor bestuurders, CMIO’s en CIO’s?

Doordat je een aantal dagen met verschillende collega’s op reis bent, kom je tot meer diepgang in dilemma’s en mogelijke oplossingen. Dat gebeurt niet als je elkaar kort spreekt op een congres in eigen land. Je kunt je ook laten inspireren door de verschillende bedrijfsbezoeken. Dat kan gaan over cultuurverschillen maar ook over de innovaties, samenwerken, creatie en thema’s als ‘hoe breng je beweging in je organisatie?’.


Wat is u het meest bijgebleven van uw reis?

Onze reis bestond uit een bezoek aan Boeing, het Microsoft Executive Briefing Centre en verschillende bedrijfsbezoeken in Silicon Valley. Bij Microsoft vond ik het erg interessant te horen over de nieuwste innovaties en de focus op security en datacenters. In Silicon Valley waren de creativiteit en  samenwerking tussen Start-ups heel inspirerend.


Zijn er door de inzichten uit uw reis zaken die u concreet anders bent gaan doen?

Ja, de reis heeft me gesterkt in het idee hoe we mensen bij elkaar kunnen brengen en kunnen laten samenwerken. Daarom hebben we in ons ziekenhuis de ‘Noordwest Valley’ ingericht, een fysieke ruimte waar we vernieuwing bij elkaar brengen. Het is bovendien een ontmoetingsplek voor co-creatie. Dat is dus echt hoger op de beleidsagenda gekomen. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vraag ‘hoe kun je je dienstverlening herontwerpen met behulp van data?’. De reis heeft me enorm geïnspireerd op dit onderwerp.


Heeft u in relatie tot HiX nog nieuwe inzichten gekregen?

Wij gaan begin van de zomer 2018 live met HiX. De verbinding, de reis en de presentaties van ChipSoft hebben mij meer inzicht gegeven in het product en de continue (door)ontwikkeling, zoals de mogelijkheden van e-consult door een Skype for business integratie binnen het EPD. Daarnaast heeft ChipSoft me verrast door te vertellen over de nieuwste innovaties en ambities voor de toekomst. Wat ik leuk vond is dat ik op een andere manier kennis heb gemaakt met ChipSoft en ook vooral inzicht heb gekregen in het hoe en waarom. Ook heb ik kennis kunnen maken met de bevlogen mensen van de Research en Development-afdeling van ChipSoft. Je legt met hen op informele wijze de basis van je relatie voor de komende jaren, in een prettige omgeving.


Draagt een dergelijke reis ook bij aan betere samenwerking tussen zorginstellingen?

Ja, dat denk ik zeker. Door een week intensief met elkaar op te trekken en ervaringen en kennis te delen, weet je na zo’n reis verschillende collega bestuurders veel beter te vinden. Het is prettig om in een andere omgeving, los van de dagelijkse praktijk en in een informele setting, met elkaar van gedachten te kunnen wisselen.


De reis van juni staat in het teken van Digitale Transformatie. Gaat u weer mee?

Het onderwerp is zeer interessant, want het staat zoals gezegd hoog op de beleidsagenda. Noordwest Ziekenhuisgroep gaat in juni live met HiX, dus ik heb dit keer andere prioriteiten. Maar voor wie deze studiereis nog niet heeft gemaakt: ik raad het zeker aan. Het is absoluut  inspirerend voor bestuurders, CMIO’s en CIO’s.