(door Evelien Vos en Marc Lenselink)

De eerste drie ziekenhuizen wisselen medische gegevens met elkaar uit via Zorgplatform. Deze vorm van transmurale samenwerking wordt de nieuwe norm. Reinier de Graaf, Haga Ziekenhuis en Langeland Ziekenhuis halen patiëntgegevens on demand bij elkaar op: laboratoriumuitslagen, medicatie, diagnoses, operatieve verrichtingen en allergieën. Als functioneel analist en technisch consultant is het ontzettend uitdagend om aan dit soort projecten te werken.


Samenwerking

Samenwerken is meer dan alleen gegevens uitwisselen. Transmurale samenwerking is de nieuwe norm en Zorgplatform speelt daarin een hoofdrol. Het Zorgplatform is geïntegreerd in het EPD en zorgt dat zorginstellingen elkaar kunnen voorzien van de meest actuele informatie over de patiënt. Ongeacht het zorginformatiesysteem dat zij gebruiken. Opgevraagde informatie komt direct in het EPD van de arts en maakt dus onderdeel uit van het al bestaande werkproces. De arts hoeft zijn EPD er niet voor te verlaten. We denken dat dit artsen als muziek in de oren klinkt.


Trots op resultaat

Digitale ondersteuning van transmurale samenwerking staat nog een beetje in de kinderschoenen. Daarom is het zo leuk om hier samen met artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel vorm aan te geven. Zorgplatform is zo innovatief, dat we het onlangs zelfs mochten presenteren aan de Secretaris Generaal van VWS.


Trigger om na te denken

Wat werken aan Zorgplatform zo bijzonder maakt, is dat we het niet voor één klant maken, maar voor veel verschillende zorgorganisaties, van ziekenhuizen en huisartsen tot aan fysiotherapeuten. Dat triggert ons om breed over de zorg na te denken. Het zien van snel resultaat werkt enorm motiverend. Iedere keer als een nieuwe partij aansluit, groeit het platform en wordt het nog meer relevant. We maken met Zorgplatform niet alleen iets wat IT oplost of wat werkprocessen voor artsen beter ondersteunt, we maken óók iets wat de totale zorg veiliger maakt.


Hoe werkt het?

Alle zorginstellingen kunnen aansluiten op Zorgplatform. Zij sluiten aan op één cloud-omgeving, waarin per patiënt wordt vastgelegd welke zorgaanbieder welke gegevens mag delen. Zorgplatform checkt of een zorginstelling de gegevens mag ontvangen van een patiënt. Bij toestemming van de patiënt worden de gegevens gekopieerd uit de servers van het versturende ziekenhuis, overgebracht naar het aanvragende ziekenhuis waar deze gegevens vervolgens zijn in te zien en gestructureerd opgeslagen kunnen worden in het EPD. De medische gegevens worden dus niet in de cloud opgeslagen en blijven te allen tijde in de zorginstelling. Zelfs het zorgplatform ziet de inhoud van de gegevens niet.


Zorginformatiebouwstenen

Bij de uitwisseling van gegevens wordt gebruikgemaakt van Zorginformatiebouwstenen (ZIB’s). Deze ZIB’s komen ook voor in de VIPP-plannen van de overheid. Voor VIPP moet ieder ziekenhuis 26 van die ZIB’s verwerken in hun systeem. Als die gerealiseerd zijn, wordt uitwisselen via Zorgplatform ook een stuk eenvoudiger.


Verwijzingen

Zorgplatform is er écht om de samenwerking tussen alle zorgaanbieders rondom de patiënt te optimaliseren. Dat is dus ook het uitgangspunt bij de uitwerking van de diverse use cases. Momenteel richten we ons intensief op de verwijzingen. Door shared care ontvangen patiënten hun zorg steeds vaker van meerdere zorgaanbieders tegelijk. Zij komen via de huisarts in een ziekenhuis voor laag specialistische behandeling, worden vervolgens naar een kliniek doorverwezen voor hoog specialistische zorg en komen daarna weer terug bij ‘hun’ ziekenhuis. En al die tijd wil de huisarts op de hoogte blijven. Dat vraagt om perfecte communicatie en software die samenwerking ondersteunt, niet alleen gegevens overdracht.


Slechts één aansluiting

Hetzelfde geldt voor thuismetingen. Ziekenhuizen willen graag thuismetingen van hun patiënten inzien. Op dit moment gaat dat vaak nog vrij omslachtig, via een los portaal of website. Het is veel efficiënter als die metingen direct in hun EPD komen. Met Zorgplatform kan dat. Zo heeft FocusCura, leverancier van de thuismeetapp cVitals, de app ook aangesloten op het Zorgplatform en kunnen de aangesloten ziekenhuizen de gegevens uit die app al integreren in het EPD. Elk ander ziekenhuis dat zich aansluit op het platform kan ook meteen van deze integratie gebruik maken, zo hoeft een zorginstelling niet meerdere koppelingen te onderhouden. Er is slechts één aansluiting nodig, namelijk die op Zorgplatform.


Niet meer weg te denken

Zorgplatform biedt dus een compleet nieuwe manier van transmuraal samenwerken. Eentje die perfect aansluit bij de huidige tijdsgeest en klaar is voor toekomstige ontwikkelingen, waarbij de cloud een prominentere rol gaat spelen. Ontzettend gaaf om aan te werken! Misschien moet je nog even aan het idee wennen, maar over een jaar is Zorgplatform niet meer weg te denken uit de Nederlandse zorg. Daar zijn wij van overtuigd. Transmuraal samenwerken wordt écht de nieuwe norm.

Lijkt het jou leuk om team Zorgplatform of een van onze andere teams te versterken? Bekijk onze vacatures op werkenbijchipsoft.nl en stuur gerust een mail.