Verpleegkundigen in het Diakonessenhuis kunnen veilig medicijnen bereiden door een waterdichte oplossing in HiX. Bij die bereiding wordt elke stap door het scannen van QR-codes op ingrediënten automatisch gecontroleerd en vastgelegd. Het Diakonessenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die dit systeem op deze schaal toepast.


Het nieuwe ‘Voor-Toediening-Gereed-Maken-systeem’ is geïntegreerd in HiX. Daarmee controleert het systeem ook of de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt. Het is daardoor veel veiliger en maakt in de meeste gevallen de dubbele menselijke routinecontroles bij het bereiden overbodig.

Op dit moment bereiden verpleegkundigen medicijnen volgens instructies uit het  ‘Handboek Parenteralia’. Om fouten zoveel mogelijk uit te sluiten, werkt de bereider samen met een collega die alles controleert. Omdat er hierbij veel  fout kan gaan, is dit systeem kwetsbaar, volgens ziekenhuisapothekers Jurjen Lagas en Emile Kuck, van het Diakonessenhuis.


Barcode

Met het nieuwe systeem krijgt de bereider stap-voor-stap instructies. Alleen als alles goed is gegaan, komt er na de bereiding een etiket uit met een barcode,  dat weer op de infuuszak of spuit met het medicijn gaat. De verpleegkundige scant aan het bed van die patiënt deze barcode en het polsbandje van de patiënt

Als er ergens ook maar iets niet klopt wordt dit direct zichtbaar. De extra menselijke routinecontrole wordt daarmee deels overgenomen door het nieuwe systeem. Alleen bij instellen van een pompstand  blijft deze gehandhaafd. Ook wordt op deze manier elke handeling bij het bereiden en elk verstrekt medicijn automatisch in HiX geregistreerd, waardoor er geen fouten meer in de registratie kunnen sluipen.


Veiliger

Hoewel het nieuwe systeem de kans op fouten tijdens de bereiding vrijwel uitsluit en menselijke controle grotendeels overbodig maakt, moet wel elke stap in het systeem worden vastgelegd. Dat gebeurt door scannen van de bar- of QR-codes op alle ingrediënten. “Ik verwacht niet dat dit, zeker in het begin,  sneller zal gaan”, legt Jurjen Lagas uit. “Maar het is wel een stuk veiliger.”