De revalidatiesector is volop in beweging. Veranderingen in wet- en regelgeving vragen om nieuwe vormen van ondersteuning en de patiënt moet meer betrokken worden bij de eigen behandeling. Hoe haalt u als revalidatiecentrum op het gebied van zorg-ICT het onderste uit de kan? Die vraag zweeft bij veel bestuurders die ik spreek boven het hoofd. Gelukkig is er een oplossing.


In ons privéleven gebruiken we al massaal nieuwe technologieën om bepaalde processen te automatiseren. Denk alleen al aan de slimme meters die bijna iedereen in huis heeft, smartwatches die ons veel vertellen over onze gezondheid en apps op onze telefoons waarmee we bijvoorbeeld de verwarming aansturen. We knopen moeiteloos digitale oplossingen aan elkaar en profiteren vervolgens van lagere verbruikskosten, om maar een voorbeeld te noemen.

Ook voor de revalidatiesector zijn er inmiddels veel mogelijkheden beschikbaar. Veel aanbieders zijn echter nog aan het digitaliseren, terwijl het juist tijd is om te automatiseren. Want alleen door ICT voor u te láten werken, kunt u als revalidatiecentrum of –afdeling het maximale uit uw EPD halen. Hoe doet u dat? Hierbij alvast drie tips voor de beste start:


Werk met één geïntegreerd systeem

Breng alle denkbare toepassingen, waaronder uw beeldmanagement, onder in één geïntegreerd EPD. Hoe meer deelsystemen, hoe meer je als organisatie moet ‘jongleren’ om die systemen en de onderlinge cohesie in stand te houden. Dan hebben we het nog niet over uitdagingen voor wat betreft gegevensuitwisseling en beheer. Door alle functionaliteiten en intelligentie op een innovatieve manier te integreren en middels een cockpit aan te bieden:

a) ontstaan er naadloze informatie- en werkstromen door uw gehele organisatie en voor al uw zorgverleners. Tevens wordt hierdoor ‘eenmalige registratie, meervoudig gebruik’ geborgd;

b) verhoogt u de efficiëntie en het werkplezier, want gebruikers hoeven niet telkens te switchen tussen verschillende programma’s en ondervinden échte ondersteuning tijdens hun werkproces;

c) wordt u ontzorgd, want de wijzigingen in wet- en regelgeving en updates met verrijkingen worden automatisch doorgevoerd;

d) wordt u volledig ondersteund bij het behalen van uw doelstellingen rondom het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) optimaal.


Profiteer van de kennis in tientallen andere zorginstellingen

De revalidatiesector krijgt een steeds bredere rol in ons zorglandschap en is een onmisbaar element in de zorgketen. De revalidatie is voor ChipSoft een focusmarkt en wij spelen met een team van ruim driehonderd ontwikkelaars in op de ondersteuning van uw sector en de regionalisering van zorg. Daarbij gebruikt ons team ervaringen uit tientallen revalidatiecentra, GGZ-instellingen en ziekenhuizen om het EPD voor de revalidatiesector en andere zorgaanbieders te blijven verrijken. Zo heeft u zowel een technische als functionele innovatieve oplossing, voor nu en in de toekomst.

Naast de software levert ChipSoft de revalidatiemarkt ook standaard content updates, waarmee ook de inrichting van uw EPD up to date blijft. Binnen ons EPD HiX bieden we verschillende ‘smaken’ standaard content aan, die allemaal tot stand zijn gekomen in samenwerking met toonaangevende zorgprofessionals in Nederland. Met die content bieden wij optimale ondersteuning rondom dossiervoering, klinimetrie, planning, capaciteitsmanagement en het gebruik van foto’s en filmmateriaal. Het gehele proces, van registratie tot en met facturatie, is hierin geborgd.

Gaat u met HiX aan de slag, dan kunt u via de Gebruikersgroep Revalidatie, waar ook andere centra zitting in hebben, zelf invloed uitoefenen op de inhoud van het EPD. Nog meer dan u wellicht vanuit het verleden gewend bent.


Betrek uw patiënten nóg meer bij hun zorgproces

Bied uw patiënten een gebruiksvriendelijk online portaal dat geïntegreerd onderdeel uitmaakt van het EPD. Hierin kunnen zij hun eigen gegevens inzien, afspraken plannen, PROM-vragenlijsten invullen, gegevens uit hun dossier gestructureerd downloaden en documentatie over hun eigen behandeling terugvinden, om maar een aantal dingen te noemen. Hiermee vergroot u de betrokkenheid van uw patiënt en delegeert u tijdrovende administratieve werkzaamheden. Bovendien geeft u hiermee gehoor aan de eisen vanuit VIPP.

Als u de bovenstaande drie stappen invulling geeft met HiX, zet u snel de stap van digitaliseren naar automatiseren.


Hoe de toekomst er dan verder uitziet?

De komende jaren zoeken zorgorganisaties elkaar steeds vaker op om patiënten samen te behandelen (shared care) en gegevens uit te wisselen. Ook gebruikt de patiënt steeds meer gezondheidsapps, waarvan hij de gegevens graag via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) deelt met zorginstellingen die hij zelf aanwijst. Kortom, de patiënt neemt meer regie en er komen steeds meer gegevens beschikbaar, die met de juiste combinaties en slimme algoritmes zeer waardevolle informatie opleveren voor zorgverleners in iedere sector. Dus ook voor u als revalidatiespecialist.

Die toekomst lijkt misschien nog ver weg, maar wat ik hierboven schets is nú al mogelijk. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit gemeengoed is. Met HiX bent u er in iedere geval klaar voor. Ik ga graag met u in gesprek om samen te bekijken wat ChipSoft voor u in dit proces kan betekenen.


Arno Heeringa
Sales Consultant bij ChipSoft 


Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van HiX voor uw revalidatiecentrum? Neem gerust contact op met onze specialist op het gebied van revalidatie: aheeringa@chipsoft.nl of bel naar 020-49 39 000.