In de tien jaar dat ik bij ChipSoft werk als consultant heb ik in meer dan veertig zorginstellingen meegewerkt aan implementatieprojecten. Daar heb ik ontzettend veel van opgestoken. Ik vind het geweldig om die kennis met mijn collega’s te delen, maar ook zo nu en dan met studenten.


Onlangs kreeg ik een mooie kans om meer dan honderd eerstejaars studenten Gezondheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit iets te vertellen over EPD-implementaties, interoperabiliteit en standaarden. Mij werd gevraagd een gastcollege te geven, waarin ik de theorie achter die thema’s een gezicht geef. Die thema’s lenen zich daar uitstekend voor.

Neem de aanvraag van een labonderzoek. Tot voor kort vroegen artsen in het ziekenhuis die onderzoeken via een papieren formulier aan. Daarna volgde een periode waarin het papier werd vervangen door een digitaal formulier, maar waarbij de arts nog steeds dezelfde vinkjes moest zetten. Bij huidige EPD-implementaties kijken we met name hoe we ICT slimmer kunnen inzetten. Als een arts in het EPD aangeeft dat hij een patiënt verdenkt van hartfalen, worden automatisch de juiste labonderzoeken voorgesteld. Dit scheelt veel handelingen en tijd.

Datzelfde geldt voor een typisch Nederlandse verschijnsel als de diagnosethesaurus. Op het moment dat artsen hiermee een diagnose vastleggen, wordt die ‘onder water’ vertaald in een ICD10-code, een SNOMED-code en een DBC-diagnose. En die verschillende codes zijn weer nodig voor aanleveringen aan verschillende instanties.

"Gemakkelijker om

de materie te begrijpen"

Standaarden lenen zich ook goed voor voorbeelden. Professor Andrew Stuart Tanenbaum, van wie ik op de Vrije Universiteit nog les heb gehad, zei hierover gekscherend: "The nice thing about standards is that there are so many to choose from". Dat moet je juist níet willen. Ik bedoel: als jij je telefoonoplader bent vergeten, kun je die van een collega vragen. Maar door de toenemende diversiteit aan opladers wordt de kans dat jouw collega dezelfde oplader gebruikt steeds kleiner. Dat geldt ook voor standaarden. Door wildgroei aan standaarden schiet je je doel voorbij. Dit soort voorbeelden maakt het voor studenten gemakkelijker om de materie te begrijpen.

Tijdens mijn studie aan de UvA ontdekte ik al hoe interessant de zorg en zorg-ICT zijn. Gedurende mijn masterstage hield ik me al bezig met de medicatieveiligheid op de Intensive Care-afdeling. Als software consultant trek ik die lijn vol passie door. En als ik anderen daarmee iets kan leren, doe ik dat graag.

Ik geef vaker gastcolleges en lever regelmatig bijdragen aan wetenschappelijke publicaties. Zo ben ik eerder dit jaar in Brazilië geweest, waar ik op een symposium heb verteld hoe IT de zorgprocessen in Nederland ondersteunt. Dat soort werkzaamheden doe ik in mijn vrije tijd, maar voordat ik eraan begin, loop ik op het werk altijd eerst even bij mijn manager of onze directie binnen voor overleg. Omdat zij kennis delen, net als ik, belangrijk vinden, juichen ze dit soort initiatieven toe.

 

Mathijs Louws is software consultant bij ChipSoft. Wil jij, net als Mathijs, impact maken binnen de zorg? Bekijk dan onze vacatures.