Wouter Veneklaas, consultant binnen team Capaciteitsmanagement, studeerde onlangs af met een 9 voor zijn opleiding Industrial Engineering and Management / Operations Management in Healthcare aan de Universiteit Twente. Binnenkort wordt het onderzoek gepubliceerd. In zijn blog vertelt Wouter meer over zijn afstudeeronderzoek rondom de opnamelounge, zijn passie voor zorg en werken bij ChipSoft.

Als patiënten voor een geplande operatie naar het ziekenhuis komen, worden zij doorgaans opgenomen op een bed op de verpleegafdeling. Veel van deze patiënten hoeven, medisch gezien, geen bed te bezetten in afwachting van hun operatie. Voor die groep hebben sommige ziekenhuizen de opnamelounge bedacht.

Tijdens mijn vooronderzoek bezocht ik meerdere ziekenhuizen. Daar merkte ik dat er een gebrek was aan een systematische aanpak voor het bepalen van de grootte van een opnamelounge. Factoren als patiëntselectie, nabijheid van belangrijke afdelingen en de indeling van het sessierooster zijn allemaal van invloed op de instroom van de opnamelounge en de uitstroom naar de kliniek. Het kwantificeren van deze factoren bleek in de praktijk een flinke uitdaging. Daarom ontwikkelde ik een beslissingsondersteuningssysteem dat ziekenhuizen helpt met een gestructureerde aanpak omtrent het ontwerp en de implementatie van een opnamelounge.

Op basis van de patiëntselectiecriteria die het ziekenhuis zelf bepaalt, maakt het systeem inzichtelijk wat de benodigde capaciteiten van de kliniek en de opnamelounge zijn. Daarnaast toont het systeem in hoeverre het totale opname-/ontslagproces efficiënter wordt bij de introductie van een opnamelounge. De resultaten hiervan komen in dashboards die geraadpleegd kunnen worden door de capaciteitsmanager van het ziekenhuis, die daarmee een beslissing over het aantal bedden zowel kwalitatief als kwantitatief kan onderbouwen. Ook wilde ik graag duidelijk maken welk effect de opnamelounge heeft op de verpleegafdeling. Daar verschuift de piekdrukte en is minder capaciteit nodig.

De modellen zijn gevalideerd in samenwerking met een van onze ontwikkelpartners. Hieruit bleek onder meer dat het aantal bedden op hun kliniek gereduceerd kan worden en dat hun medewerkers efficiënter ingezet kunnen worden als er een opnamelounge geopend wordt.

Met mijn opleidingsachtergrond van technische bedrijfskunde had ik ook voor een carrière in de financiële wereld of bij een voedingsproducent kunnen kiezen, maar in de zorg kun je écht iets bijdragen aan andermans leven. Tijdens mijn opleiding kwam ik er dus al vroeg achter dat ik mij wilde toespitsen op het optimaliseren van de zorg. Kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan en die momenteel doorontwikkeld wordt, wil ik implementeren in de praktijk. De wetenschap is al ver op weg naar een geoptimaliseerd ziekenhuis waarin automatisch plannen al geen toekomstmuziek meer is. Maar om die methodieken geleidelijk aan te integreren is er wel een menselijke factor nodig, die ik hoop bij te dragen.

Op dit moment werk ik binnen ons team Capaciteitsmanagement aan een oplossing die zorgt voor een optimale bedbezetting op de grote variatie aan verpleegafdelingen. Het doel is om organisatorische eenheden zo goed mogelijk in te zetten, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de werkdruk gebalanceerd wordt en de patiënt de beste zorg kan krijgen. Ook ik werk dus met ziekenhuizen samen aan betere zorg.

Ben jij student en wil jij met jouw afstudeeronderzoek ook direct impact maken binnen de zorg? Dan is werken bij ChipSoft wellicht iets voor jou. Bekijk onze vacatures.