Het UMC Utrecht heeft een zeer innovatieve sterilisatieafdeling geopend. In een nieuw gebouw is het sterilisatieproces volledig vernieuwd en ondersteund door HiX. De werkprocessen zijn geautomatiseerd; robots brengen de instrumenten(sets) naar de juiste werkplek of zorgen ervoor dat zij onder de juiste condities worden opgeslagen. Het sterilisatieproces is vernieuwd en de ergonomische werkomstandigheden zijn verbeterd.

 


UMC Utrecht werkt continu aan innovatie en vernieuwing. Van de zorg, in het onderzoek & onderwijs en van de werkprocessen. De nieuwe centrale sterilisatie afdeling (CSA) is daar een voorbeeld van. Het project is samen met bouw- en techniekpartners ontwikkeld. Daardoor konden nieuwbouw, systemen en processen optimaal op elkaar worden afgestemd en zijn de nieuwste innovaties toegepast. Het resultaat is een voor Europa unieke en innovatieve sterilisatieafdeling.


HiX

Op de centrale sterilisatie afdeling (CSA) worden alle medische instrumenten voor de operatiekamers en (poli)klinische afdelingen van UMC Utrecht gereinigd, gesteriliseerd en klaargezet voor operaties. Dit proces wordt volledig ondersteund door HiX.

Robots

Robots verzamelen en transporteren de zware pakketten met instrumenten, waardoor medewerkers minder loop-, draai-, en tilbewegingen hoeven te maken. De inzet van robots vermindert ook het contact tussen medewerkers en medische instrumenten, waardoor de steriliteit van de instrumenten beter gewaarborgd kan worden.

Traceerbaar

Ook het sterilisatieproces zelf is vernieuwd. De luchtkwaliteit is volledig gereguleerd en doorlooptijden zijn verkort door een water- en warmte-terugwinsysteem en een innovatieve afkoelunit. Ziekmakende eiwitten worden zo gedeactiveerd en medische hulpmiddelen zijn sneller gereinigd en gesteriliseerd. Alle stappen in het sterilisatieproces zijn in HiX traceerbaar.

Mirjam van Velthuizen, lid van de raad van bestuur van het UMC Utrecht: "De nieuwe sterilisatieafdeling is een prachtig voorbeeld van innovatie en vernieuwing binnen het UMC Utrecht. Het concept is samen met verschillende experts ontwikkeld en het resultaat mag er zijn. Een ultramoderne sterilisatieafdeling die uniek is in Europa."