• 4 februari 2021 -

  Top voor kinderen wint tijd en overzicht met HiX


  Als kinderarts in ziekenhuis Rijnstate wilde Eveline Leijn graag voor zichzelf beginnen. Die kans diende zich aan toen Rijnstate zocht naar mogelijkheden om de poep- en plaspoli af te stoten. Leijn nam deze zorg over met het nieuwe Team voor Ontlastings- en Plasproblematiek (TOP) voor kinderen. Daarbij krijgt ze steun van HiX. "Dit patiëntendossier biedt dé oplossing voor de zorg die wij leveren."


  Anders dan een huisartsenpraktijk of een ziekenhuis levert TOP voor Kinderen zogenoemde anderhalvelijnszorg. "Wij behandelen op doorverwijzing van huisartsen of andere specialisten. Dat doe ik samen met twee urotherapeuten, overgekomen van Rijnstate. We vallen onder de eerstelijnszorg en leveren namens Novum Praktijken (huisartsen) gespecialiseerde huisartsenzorg."

  Laagdrempelig en huiselijk

  De kinderen die TOP voor kinderen behandelt zijn niet ziek maar missen een vaardigheid, wil Leijn benadrukken: "Wij willen hen graag bij die vaardigheid helpen. Veel kinderen schamen zich voor hun probleem en durven bijvoorbeeld niet mee op schoolkamp of worden gepest. Dat is heel vervelend. Door onze zorg laagdrempelig in een huiselijke setting aan te bieden, hopen wij dat zij eerder hulp durven zoeken en daardoor ook sneller van hun kwaal af zijn."

  ICT die optimaal aansluit

  Voor de dossiervoering over de kinderen zocht Leijn zorg-ICT die optimaal aansluit bij haar nieuwe zorginstelling. Die vond ze in HiX, wat de kinderarts en haar collega's al kenden vanuit Rijnstate. Leijn: "Van ChipSoft hoorde ik over de oplossing voor Kempenhaeghe, centrum voor expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Dat trok mij over de streep. Zij hebben een dossier, waarin onder meer ook een arts voor verstandelijk gehandicapten en een huisarts werken. Ik kreeg meteen het gevoel: ChipSoft denkt mee over wat het best bij ons past.''

  Veel tijdwinst

  Dat resulteerde voor TOP voor kinderen in een dossier waarmee behandelaars met minimale handelingen de maximale ondersteuning ondervinden. Leijn: "Wij hebben bijvoorbeeld te maken met een beperkt aantal aandoeningen, waarbij veel vragen en antwoorden vaak terugkomen. Door de inrichting van allerlei standaardteksten kunnen wij die snel doorlopen. Ook bij de registratie van het lichamelijk onderzoek gebruiken we snelcodes waarmee we enorme hoeveelheden informatie in een keer invullen. Dat scheelt heel veel typewerk en - dus - tijd.

  Informatie voor zorgverzekeraar

  De consultants van ChipSoft hebben tools in HiX ingericht, waarmee TOP voor kinderen met weinig handelingen alle relevante informatie kunnen opvragen voor de zorgverzekeraar. "Die wil bijvoorbeeld weten hoeveel tijd onze urotherapeut bezig is met een bedplasser en hoeveel tijd de dokter eraan werkt. Per aandoening is voor ons ingericht dat we kunnen invullen hoeveel tijd er door de dokter of in totaal per maand of per jaar aan een patiënt is besteed."

  Overzichten op maat

  Omdat de zorgverzekeraar ook de resultaten wil weten, zijn er scoringslijsten geïntegreerd waarmee TOP voor kinderen kan aangeven wat de aandoening is, hoe de behandeling verloopt en wat de effecten zijn. Leijn: "Daar heb ik een mooi overzicht van en dat is heel fijn, want anders had ik dat allemaal zelf moeten uitzoeken en turven. Dat is voor ons helemaal naar wens ingericht." Hetzelfde geldt voor de facturatieondersteuning: "Dat gaat bij mij per patiënt 1x per jaar. Daar moest iets voor ontwikkeld worden en dat heeft ChipSoft gedaan, heel fijn."

  Blij met ondersteuning

  De kinderarts steekt niet onder stoelen of banken dat zij soortgelijke zorgaanbieders aanraadt om HiX in overweging te nemen als nieuw EPD. Leijn: "Wij zijn erg blij met de ondersteuning tijdens ons werk en bij de financiële afhandeling ervan. Aan de wensen die wij nog hebben, wordt al volop gewerkt. Onze vragen aan patiënten kunnen we bijvoorbeeld ook al thuis door de patiënt laten invullen via een portaal. Daar wordt aan gewerkt. Ook zijn we aan het kijken hoe we econsulten kunnen inzetten. Dat zijn ontwikkelingen waar we graag van profiteren."

  Regio uitbreiden

  Het afgelopen jaar behandelde TOP voor kinderen al ruim 750 kinderen. Wie denkt dat daarmee de rek eruit is, komt bedrogen uit. Leijn: "Er zijn veel ziekenhuizen die deze zorg willen outsourcen. Het is daarom onze ambitie om deze zorg ook in andere steden op te zetten. Het is heel dankbaar werk, waar we heel veel kinderen mee willen helpen."

  Top voor kinderen werkt in een laagdrempelige setting met HiX

  Top voor kinderen levert poep- en plaszorg in een huislijke setting, met ondersteuning van HiX.

  Meer nieuws lezen