Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) praatte dinsdag 23 maart via een webinar geïnteresseerde ziekenhuizen bij over de implementatie en ondersteuning van HiX voor dialyse. Internist-nefroloog Bart Veldman en Laura Langens, als senior dialyseverpleegkundige de drijvende kracht achter de implementatie, deelden hun belangrijkste tips met de deelnemers.

1.     Onderschat de rol van de apotheek niet

Bart Veldman: "De apotheek neemt een prominente rol in bij de implementatie, met name bij het beschikbaar stellen en inrichten van voorgedefinieerde medicatieopdrachten (VMO's) voor de behandelingen. Mijn tip: betrek de apothekers daarom sterk bij de implementatie. Na de livegang spelen zij namelijk ook een grote rol bij de medicatiebewaking. Dat gaat dan niet zozeer over de dialysemedicatie die gegeven wordt tijdens de dialysebehandelingen, maar om de medicatie die de patiënten thuis gebruiken. Deze wordt vaak gestopt na een opname bij een ander specialisme. De apotheek speelt dan een belangrijke rol bij het opstarten van deze medicatie na het ontslag en houdt in de gaten dat er geen conflicten ontstaan rondom de dialysemedicatie."

2.     Denk goed na over de hardware

"Een implementatie gaat niet alleen over software, maar ook over hardware", vertelt Bart Veldman. "Bedenk daarom goed hoeveel ruimte je hebt wat je wil inzetten aan COWS, pendels en vaste werkplekken. Kortom, wat zijn de logistieke uitdagingen op de afdeling?"

3.     Blijf bij de standaard content

"Met standaard content profiteer je als afdeling direct mee van landelijke verbeteringen", stelt Veldman. "Dialyseafdelingen van meerdere ziekenhuizen zitten regelmatig bijeen om nieuwe ontwikkelwensen te bespreken. ChipSoft sluit hierbij aan en werkt deze innovaties samen met de ziekenhuizen uit in HiX. Door als ziekenhuizen samen te werken en collectief op zoek te gaan naar de grote gemene deler in de inrichting, krijgen we meer voor elkaar en kost het iedereen minder tijd dan wanneer ziekenhuizen individueel het wiel proberen uit te vinden."

Ondersteuning per werkproces

Na de plenaire presentatie van Veldman splitsten de aanwezigen zich op in groepen. Nefrologen, verpleegkundigen en applicatiebeheerders spraken onder leiding van hun vakgenoot uit het CWZ over de ICT-ondersteuning voor hun werkproces, met rolgerichte views en specifieke content voor ieder vakgebied.

Alles op één plek

Senior dialyseverpleegkundige Laura Langens verzorgde de sessie met de verpleegkundigen en afdelingshoofden. Zij sprak onder meer over de implementatie en haar eerste jaar met HiX. "Aan het begin van het traject weet je eigenlijk niet precies hoe het er in de praktijk uit gaat zien. Als je het eenmaal gebruikt, merk je snel de voordelen. De belangrijkste verbetering is dat alle medische en verpleegkundige informatie van de patiënt op een plaats staat. Handig om snel in te kunnen zien wat er speelt bij een patiënt, maar ook handig voor andere afdelingen, want die kunnen indien nodig ook zien welke zorg we op de dialyseafdeling hebben verleend." In HiX leggen zorgverleners hun bevindingen eenmalig vast waarna ze ook inzichtelijk zijn voor de volgende behandelaars. Zo heeft iedere behandelaar op ieder moment een compleet beeld van de patiënt.

Automatische planning

"HiX neemt ons veel werk uit handen", vervolgt de senior dialyseverpleegkundige. "Veel handelingen en verrichtingen en worden automatisch gepland. Denk aan laboratoriumonderzoeken en de herinnering aan bepaalde opdrachten. Dit werkt veel effectiever dan voorheen. Deze planningen kunnen we zelf nog naar wens en inzicht aanpassen. Voor onze dialyseafdeling betekent HiX een verbetering van efficiëntie binnen de werkprocessen van verschillende disciplines, waardoor het minder foutgevoelig is en de veiligheid beter is gewaarborgd. Bovendien staat HiX óók voor verbetering en optimalisatie van de processen in de huidige werkwijze en het EPD. Wij zijn er blij mee."