De Zelfservicekiosk: ook bij Adrz Goes is de aanmeldzuil sinds december 2020 in gebruik. Adrz is hiermee het tweede ziekenhuis dat profiteert van de nieuwe, gestandaardiseerde softwareversie. De nieuwe versie, die draait op de hardware van HQ Healthcare, heeft een andere ‘look and feel’ en is daarmee intuïtiever en patiëntvriendelijker. Ook zorgt de nieuwe versie voor een snellere doorloop van patiënten. Bovendien kost het beheerders minder inrichtingswerk dankzij de ‘standaard workflow’. Koen de Theije, projectleider informatiemanagement bij Adrz Goes, vertelt over het implementatietraject en over de voordelen van deze Zelfservicekiosk.

Implementatietraject

Waar Adrz Vlissingen al een Zelfservicekiosk in gebruik heeft, was de komst van een aanmeldzuil voor Adrz Goes iets nieuws. Voorheen moesten patiënten altijd naar de balie om zich aan te melden. Koen de Theije: "We vonden het implementatietraject wel even spannend. Het was namelijk de eerste keer dat wij een traject zoals dit op afstand deden. Samen met ChipSoft doorliepen we zowel de technische realisatie als het functionele proces digitaal. We liepen het proces eerst in gedachte door: de patiënt komt binnen, wat doet hij of zij en welke mogelijkheden bieden we aan op het scherm? Op die manier krijg je een realistisch beeld van de alledaagse praktijk waarop je vervolgens bepaalde keuzes kunt baseren."

Snellere doorlooptijd

Met de vorige softwareversie stond de patiënt gemiddeld 45 seconden aan de Zelfservicekiosk. Met de nieuwe, gestandaardiseerde versie duurt dit bij Adrz nog maar 22 seconden. Er is dus een snellere doorloop van patiënten. De Theije: "Patiënten komen langs de zuil, voeren hun identiteitsbewijs in en worden naar de afspraak verwezen. Dit is patiëntvriendelijker voor mensen die regelmatig komen, zoals patiënten met een chronische aandoening. De Zelfservicekiosken zijn gebruiksvriendelijk, overzichtelijk én snel."

Gebruiksvriendelijk

Met de nieuwe softwareversie kunnen patiënten in het beginscherm direct kiezen of ze gegevens willen inzien, of dat zij rechtstreeks naar hun afspraak willen. Voorheen moesten patiënten altijd alle gegevens doorlopen en aangeven of deze nog correct waren. De Theije: "De patiënt heeft aan het begin twee mogelijkheden: direct doorklikken om een bonnetje te krijgen voor de afspraak, of gegevens controleren en aanpassen." Ook is de look-and-feel van de nieuwe versie anders. Patiënten kunnen bepaalde overzichten direct aanklikken en er zijn minder losse knoppen. Zij kunnen bijvoorbeeld in één scherm het e-mailadres en telefoonnummers(s) aanpassen, wat het gebruik intuïtiever maakt.

 


Zelfservicekiosk aanmeldzuil

De patiënt heeft twee keuzeopties bij aankomst.

 

Zelfservicekiosk aanmeldzuil patiënt

De patiënt kan eenvoudig gegevens wijzigen, in een intuïtief scherm.

Standaard workflow

Met de nieuwe softwareversie van de Zelfservicekiosk is de projectfase minder intensief voor beheerders. Er is nu namelijk een standaard workflow met een aantal keuzemogelijkheden, die overzichtelijk worden behandeld tijdens de projectfase. De Theije: "Deze versie geeft tal van mogelijkheden. Wij konden onze voorkeuren stapsgewijs bespreken tijdens het project. Heel fijn!"

Gemak dankzij DataSets

In de gestandaardiseerde versie wordt gebruikgemaakt van DataSets. Hierdoor kunnen zorginstellingen zelf dingen aan- of uitzetten. Zij kunnen bijvoorbeeld bepalen of zij informatie over MRSA willen uitvragen bij afspraken, bij opnames, bij allebei of bij allebei niet. Dit kunnen zij gemakkelijk zelf instellen. Daarnaast kunnen de zorginstellingen aangeven of hun organisatie werkt met centrale of decentrale kiosken. Ook dit kunnen zij zelf eenvoudig instellen met DataSets.

Samenwerking

De projectleider van Adrz vertelt over de samenwerking tussen het ziekenhuis en ChipSoft: "De samenwerking was heel fijn. Ondanks de grote fysieke afstand was het contact laagdrempelig. De betrokken consultants dachten mee in wat er mogelijk was en gaven ook goed de consequenties van bepaalde keuzes aan. Soms leek iets voor ons heel logisch, maar dan bleek het toch anders te liggen. De consultants van ChipSoft lieten ons altijd zien hoe iets eruit zou komen te zien. Dat werkt heel prettig."

Advies

Met de komst van de gestandaardiseerde versie van de Zelfservicekiosk kunnen zorginstellingen kiezen voor een ‘smaak’ die bij ze past. De Theije: "Ik zou andere zorginstellingen adviseren om goed na te denken over wat zij met de kiosk willen bereiken. Wil je dat de patiënt zelf bepaalde informatie kan wijzigen en screenings kan invullen? Of wil je een snellere doorstroom bij binnenkomst in de centrale hal? Ook zou het doorvoeren van het online inchecken via Zorgportaal nu een logisch gevolg zijn van de implementatie van de kiosk. Wanneer je dit tegelijkertijd implementeert, maak je een nóg grotere klapper."