"Daar heb je als ziekenhuis alleen maar profijt van"

Als softwareleverancier ondersteunen wij zorginstellingen graag op het gebied van ICT. Enerzijds door handelingen te automatiseren, zoals de updates van ons EPD, anderzijds door tools aan te reiken waarmee ziekenhuizen zélf eenvoudig aan de slag kunnen. Zo installeerde databankbeheerder Raf Heselmans van ZNA en GZA Ziekenhuizen (Antwerpen) het volledige HiX Datawarehouse met alleen de beheerhandleiding van ChipSoft als hulpmiddel. "In drie dagen tijd stond het als een huis."

Raf Heselmans configureerde zonder beheeropleiding het serverpark voor HiX Datawarehouse en richtte het in volgens de huisstijl van GZA en ZNA. Hiervoor gebruikte hij enkel de handleiding die het Team Datawarehouse van ChipSoft onlangs schreef. Heselmans: "De handleiding gaf heel duidelijk weer wat er moest gebeuren. Ongeveer 95% ervan kon ik direct uitvoeren. Voor de overige 5% belde ik met technisch consultant Mickel Reemer om iets te verifiëren, waarna het stond als een huis. Op die manier hebben we de handleiding nog verder kunnen aanscherpen voor de volgende ziekenhuizen die HiX Datawarehouse gaan gebruiken."

Ideale ingrediënten

Als databankbeheerder heeft Raf Heselmans veel ervaring met software en servers. Daarnaast beschikt hij over veel SQL-kennis. Zijn achtergrond, gekoppeld aan zijn intrinsieke nieuws- en leergierigheid, bleken de ideale ingrediënten om in ZNA en GZA Ziekenhuizen zelf HiX Datawarehouse 'neer te zetten'. Hij had hier slechts drie dagen voor nodig. Heselmans: "Dit viel me alleszins mee."

Op de eerste dag las de databankbeheerder de handleiding door. "Daarna heb ik even de tijd genomen om die te laten bezinken en mijn gedachten te vormen. Vervolgens heb ik in twee dagen de servers aangemaakt, de service accounts gedefinieerd, de software geïnstalleerd en de autorisaties ingesteld. Als je dan weet hoe het werkt, zet je de acceptatieomgeving, die we gebruiken om HiX in te richten, in anderhalve dag op."

Gedragsregels en huisstijl

De meeste tijd ging naar het vertalen van de 'HiX-werkwijze' naar de eigen bedrijfscontext. "We hebben specifieke gedragsregels en een vrij strikte huisstijl. Dat vraagt om speciale aandacht bij de configuratie. Daarbij moeten we ons houden aan onze eigen strikte security-eisen."

Ook moest de databankbeheerder even wennen aan de terminologie en structuur van HiX. "Ik ben doorgaans goed bekend met het opzetten en koppelen van logship-omgevingen. Ook het installeren van een SQL report- en analysis server is parate kennis. Voor het configureren en inrichten van deze omgevingen zijn er verschillende mogelijkheden die moeten afgestemd worden op de werkwijze en noden van HiX. Ook het toekennen van autorisaties binnen HiX is applicatie specifiek. Bovendien nemen we nieuwe versies van de software anders in productie dan ik gewend ben."

De handleiding hielp Heselmans dus goed op weg. "Hiervoor verdienen de makers een groot compliment. Ik ben onderweg geen zaken tegengekomen die niet in de handleiding stonden. Ik denk dan ook dat de handleiding zeer nuttig is voor nieuwe klanten."

Profijt van zelf installeren

Heselmans raadt ziekenhuizen aan om zelf met de handleiding van het HiX Datawarehouse aan de slag te gaan, mits zij gewend zijn zelf nieuwe software te installeren en ook de nodige kennis in huis hebben. "Daar heb je later alleen maar profijt van, omdat je daardoor precies weet hoe alle componenten samenwerken. Dit is bijzonder handig bij het leveren van support binnen het ziekenhuis." Voor zijn eigen collega's schreef Heselmans een GZA/ZNA specifieke handleiding. "Zo zien zij direct hoe wij, binnen onze huisstijl, een datawarehouse-omgeving opzetten voor onze organisatie."

Mickel Reemer, Senior Technisch Consultant met als aandachtsgebied HiX Datawarehouse, werkte met Raf Heselmans samen om ZNA en GZA Ziekenhuizen klaar te krijgen voor de projectfase van HiX Datawarehouse.  Reemer: "De samenwerking met Raf verliep uitstekend. Het is mooi om te zien dat je met bevlogenheid en goede ondersteuning als ziekenhuis zelf HiX Datawarehouse kunt neerzetten."

Opleiding en beheer

Voor wie de zelfstandige installatie van HiX Datawarehouse een brug te ver is, is er een tweedaagse beheeropleiding beschikbaar die ondersteunt bij dat proces. Reemer: "We kijken verwachtingsvol naar het moment dat ZNA en GZA Ziekenhuizen van start gaan met HiX en HiX Datawarehouse."