• 5 maart 2015 -

  ​Als er een prijs zou bestaan voor ‘modernste zorginstelling’, behoort Maasziekenhuis Pantein zeker tot de titelfavorieten. Vanuit een hypermodern onderkomen levert het ziekenhuis hoogwaardige patiëntenzorg. Daarbij speurt het continu naar mogelijkheden om de kwaliteit, efficiëntie en veiligheid van de zorg verder te verhogen. Dat resulteerde onlangs in nieuwe ICT-ondersteuning op de spoedeisende hulp en intensive care.


  Iedereen die de afgelopen jaren op de SEH van het Maasziekenhuis Pantein belandde, kon met eigen ogen zien dat de spoedhulp helemaal is ingericht op de wensen en eisen van deze tijd. Het gloednieuwe ziekenhuis in Boxmeer is 4 jaar geleden opgeleverd en de SEH is van alle moderne gemakken voorzien om patiënten goed en snel te helpen. Toch zag het ziekenhuis ruimte voor verdere verbetering: slimmere software om de SEH-medewerkers nóg beter te ondersteunen. “We werkten al digitaal op de spoedeisende hulp”, zegt EPD-projectleider Mignon Vloet, “maar dit gaat een stap verder.”


  Alles direct inzichtelijk

  De oplossing van ChipSoft staat de Boxmeerse SEH-zorgverleners bij vanaf het moment dat een patiënt op de spoedeisende hulp arriveert. Het helpt zo snel mogelijk de urgentie van de zorgvraag te bepalen en direct de benodigde acties in gang te zetten. Dynamische plattegronden tonen elke zorgverlener in één oogopslag de informatie die hij nodig heeft en welke taken prioriteit hebben.

  Mignon Vloet noemt het een groot voordeel dat de SEH-oplossing is geïntegreerd in het EPD. Hierdoor beschikt iedere behandelaar direct over de relevante gegevens van alle patiënten in het EPD. Van de actuele medicatie tot de medische voorgeschiedenis, onderzoeksresultaten en röntgenfoto’s. Voor artsen is al deze informatie ook beschikbaar als ze vanuit huis inloggen. Vloet: “In urgente situaties is het heel handig om op afstand maximaal geïnformeerd een afgewogen oordeel te kunnen vellen. De artsen zagen hier meteen het voordeel van in.”


  Patiëntmonitoring op IC

  Ook op de intensive care (IC) van het ziekenhuis is een verbeterslag gemaakt. Alle patiëntwaarden en meetresultaten worden via het PDMS van ChipSoft opgeslagen in het EPD. Doordat alle bewakingsapparatuur integraal is aangesloten op het patiëntdossier, zijn de ‘meetgegevens’ die hieruit voortvloeien direct inzichtelijk voor de behandelaars van de patiënt. Zo kunnen de IC-medewerkers de situatie van de kritieke patiënten nóg beter monitoren. Dat niet alleen: ze worden ook gesignaleerd wanneer zij nog acties bij een patiënt moeten uitvoeren.


  Patiëntenzorg verbeteren

  “Dit stond al even op ons wensenlijstje”, vertelt Vloet, die ook blij is dat de software op zowel de IC als de SEH helpt de registratiedruk te verlagen. “Als iets is ingevoerd, wordt het vanzelf overgenomen in bijvoorbeeld de verplichte pijnscore-overzichten en scorelijsten. Alle verslagleggingen, overdrachten en opdrachten worden automatisch elektronisch vastgelegd. Dit neemt de artsen en verpleegkundigen werk uit handen. Ook daarom blijven we altijd kijken hoe slimme ICT ons kan helpen de patiëntenzorg nóg verder te verbeteren.”

  Meer nieuws lezen

Kan ik u helpen?

. . .
De chat is beëindigd