Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) zet stevig in op zorginnovatie en vernieuwt het EPD. Op dinsdag 22 februari zette bestuurder Inge de Wit haar handtekening onder een upgrade van HiX die veel voordelen biedt voor patiënten. Ook maakt het vernieuwde EPD de samenwerking met ketenpartners, zoals de verpleeg- en thuiszorg, efficiënter en eenvoudiger.

Zorginnovatie met voordelen voor patiënt

Met de upgrade van HiX zet SKB in op zorginnovatie en speelt het in op de wensen van patiënten. Zij kunnen met de nieuwere versie van het EPD nog meer de regie nemen over hun eigen zorg, bijvoorbeeld doordat innovatieve zorgoplossingen, zoals thuismeetapps, sneller beschikbaar komen. Met het vernieuwde EPD krijgt ook patiëntportaal MijnSKB een upgrade. Hierdoor kunnen patiënten hun persoonlijke gegevens aanpassen, zelf afspraken inplannen en wijzigen en vragenlijsten digitaal ontvangen invullen op een moment dat hen uitkomt.

Samenwerken gemakkelijker door EPD

De zorginnovatie krijgt ook vorm doordat het delen van gegevens en de samenwerking met ketenpartners gemakkelijker wordt met het vernieuwde EPD. Bestuurder Inge de Wit: "De ondertekening van de overeenkomst is een mooie mijlpaal. In de eerste plaats omdat we hiermee patiënten meer inzicht kunnen geven in hun eigen medische gegevens. Daarnaast werken veel andere ziekenhuizen al met hetzelfde EPD. Dat maakt de onderlinge samenwerking gemakkelijker." Verder biedt de nieuwe HiX-versie meer mogelijkheden om gegevens met zorgprofessionals in de regio te delen. "Dat is belangrijk", zegt Inge de Wit. "Patiënten krijgen niet alleen zorg van ons, maar ook van onze partners, zoals de thuiszorg. Het nieuwe EPD biedt mogelijkheden om gemakkelijker gegevens delen om de zorg beter op elkaar af te stemmen. Als een patiënt daar toestemming voor geeft, uiteraard." 

Zorg rondom patiënt

Met de upgrade van het EPD gaat het SKB mee in de ontwikkeling om zorg steeds meer rondom de patiënt te organiseren. Eigen regie en inzicht in medische gegevens voor patiënten is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Om zorg nog beter af te stemmen op de patiënt en goed voorbereid te zijn op het vernieuwde EPD, werkt het SKB ook aan het vereenvoudigen en optimaliseren van werkprocessen. "We zetten in op gelijke werkprocessen, waar dat kan. Als zaken door het hele ziekenhuis op dezelfde manier werken, is dat ook makkelijker en duidelijker voor onze patiënten", aldus Inge de Wit. "Dat zal voor sommige collega's even wennen zijn, want het is een nieuwe werkwijze. Uiteindelijk helpt het vernieuwde EPD ons allemaal verder!"