Hieronder leest u onze reactie op de documentaire 'Dodelijke zorg', die donderdag 15 september op NPO2 is uitgezonden. De uitzending zoomt in op de rol van ChipSoft en onze ICT-oplossing HiX.

In de documentaire wordt gesproken over mogelijke doden als gevolg van falende software. Incidenten met dodelijke afloop als gevolg van falende software zijn bij ons niet bekend. Tijdens de documentaire wordt kritiek geleverd op de patiëntveiligheid van ons systeem en het koppelen met andere systemen. Er wordt - incorrect - een te eenzijdig beeld geschetst met onwaarheden. Wij nemen afstand van de aantijgingen dat wij commerciële belangen boven beschikbaarheid van patiëntveilige software zouden stellen. Samen met onze medewerkers staan wij vierkant achter HiX en voor de kwaliteit.

Certificering

De documentaire gaat onder meer voorbij aan het feit dat ChipSoft onder andere ISO 13485-, ISO 27001- en NEN 7510-gecertificeerd is en dat ons volledige softwareproduct een klasse IIb (CE Medical Device) certificering heeft. HiX voldoet bovendien als enige EPD in Nederland volledig aan dezelfde kwaliteits- en veiligheidseisen als medische hulpmiddelen.

Open EPD

Samenwerking en gegevensuitwisseling zijn voorwaarden voor een open en toekomstbestendig EPD. Wij garanderen met HiX een modern EPD, op basis van de nieuwste technologie. Hierin hebben we de laatste jaren fors geïnvesteerd. We werken daarbij op basis van (nationale en internationale) standaarden, zodat oplossingen voor alle partijen beschikbaar zijn. Wij nemen deel aan alle (landelijke) initiatieven en (technische) standaarden op dit aandachtsgebied. Er zijn koppelingen gerealiseerd met ICT-oplossingen, waaronder met andere EPD's. Wij bieden artsen en verpleegkundigen met het ChipSoft Innovatieplatform de mogelijkheid om in co-creatie werkprocessen te optimaliseren, met als doel HiX te verrijken en hiermee de kwaliteit van zorg nog verder te verhogen.

Regulerende rol overheid

ChipSoft is een private onderneming. Daarin verschillen wij niet van andere bedrijven (ook EPD-leveranciers) die leveren aan zorginstanties. EPD's zijn een onmisbaar onderdeel van het zorgstelsel. Zorgprofessionals vertrouwen iedere dag op de continuïteit en veiligheid van het EPD. Daarom gebruiken wij winsten binnen de organisatie om continuïteit en innovaties te kunnen waarborgen.

Wij zijn voorstander van een regulerende/stimulerende rol van de overheid. Dit heeft een positieve invloed op de snelheid van innovatie, de kwaliteit van de zorg en de verhoging van patiëntveiligheid.