Noordwest Ziekenhuisgroep en ziekenhuis Tjongerschans zetten vanaf vandaag binnen het elektronisch patiëntendossier (HiX) keuzehulpen in om meer patiënten te ondersteunen bij het kiezen van de best passende behandeling. Voor de opschaling naar keuzehulpen voor meer dan 80 diagnoses was de integratie van de PatientPlus keuzehulpen binnen het EPD een lang gekoesterde wens in de zorg. Noordwest Ziekenhuisgroep en ziekenhuis Tjongerschans hebben meegewerkt aan het tot stand komen van deze koppeling. Nu de integratie is gerealiseerd kunnen de eerste ziekenhuizen direct vanuit het EPD de keuzehulpen uitreiken en inzien. 'Een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van samen beslissen in de praktijk en het integreren van online keuzehulpen in het dagelijkse zorgproces', aldus Michiel Hageman, oprichter PatientPlus.

Lees dit artikel op de website van Patiëntplus.

Afdeling chirurgie, Tjongerschans: "Wij werken met plezier met de keuzehulpen. Wat erg fijn is, is dat mensen met een keuzehulp beter zijn geïnformeerd dan voorheen en hierdoor zelf beter hebben nagedacht wat ze willen." Noordwest ziekenhuisgroep: "De directe integratie van de PatientPlus keuzehulpen in het EPD is ook een belangrijke ontwikkeling voor het Noordwest. Het zorgt voor minder administratielast en een verbeterde inzet van de keuzehulpen, doordat de informatie na het invullen automatisch voortvloeit in het medisch dossier van de patiënt. De zorgverlener kan de ingevulde keuzehulp via het dossier inzien en daardoor direct tot de kern komen tijdens het consult. Dit scheelt tijd: er ontstaat ruimte voor gezamenlijke besluitvorming met de patiënt, over de best passende behandeling."

De koppeling met het EPD is het resultaat van een samenwerking tussen Noordwest Ziekenhuisgroep, ziekenhuis Tjongerschans, PatientPlus en ons om deze beter aan te laten sluiten bij de dagelijkse processen. "Door de directe integratie verrijken we het ecosysteem en daarmee het digitale zorgaanbod. Daardoor krijgt de patiënt regie over het eigen zorgproces en wordt het voorschrijven van keuzehulpen door de zorgverlener eenvoudiger", aldus George van Dijk, manager Research & Development (ChipSoft). 

Voor alle ziekenhuizen die HiX gebruiken is deze oplossing nu beschikbaar. De technologie is in de toekomst ook aan andere EPD's te koppelen. Noordwest Ziekenhuisgroep en Tjongerschans zijn de eerste ziekenhuizen in Nederland die gestart zijn met de keuzehulpen binnen het EPD. Komende maanden passen meerdere ziekenhuizen dit in de praktijk toe, waaronder het Dijklander ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum en het BovenIJ ziekenhuis. Alle betrokken partijen zijn enthousiast om op deze wijze een waardevolle bijdrage te leveren aan betere en efficiëntere zorg.