"De NTS-triage is veiliger voor onze patiënten én prettiger voor mij als doktersassistente." Naomi van Kessel, doktersassistente bij Fonkelzorg, is blij met de manier waarop de NTS-triage geïntegreerd is in HiX voor de huisartsenzorg.

Na een succesvolle pilot gebruiken de huisartsen van Fonkelzorg dagelijks de NTS-triage in HiX om de zorgurgentie voor patiënten in te schatten. Van Kessel: "Wij krijgen honderden telefoontjes per dag, die we hierdoor op een gestructureerde manier kunnen beoordelen."

Dit levert veiligere zorg op voor de patiënt, merkt Van Kessel. "Dat begint al met ons eerste scherm in HiX, waarmee we de patiënt kunnen veiligstellen op basis van de ABCDE-methodiek. Is de patiënt stabiel, dan kunnen we snel naar de ingangsklacht en gerichte vervolgvragen stellen."

Naomi van Kessel
Naomi van Kessel (doktersassistente Fonkelzorg)

Altijd de juiste contactadviezen

"De NTS in HiX zorgt er ook voor dat ik nooit vergeet een vraag te stellen en dat ik op basis van de urgentie de juiste contactadviezen geef. Die staan allemaal in de NTS. Ik kan dus iedereen goed informeren en doordat ik de juiste vragen heb gesteld kan ik sneller de juiste vragen stellen aan de arts."

"Als assistente heb ik direct toegang tot meer achtergrondinformatie, waardoor ik heel snel bijleer. Die kennis en ervaring helpt mij wanneer ik de vraag van een patiënt in het vervolg nog een keer krijg. Dat vind ik echt heel fijn! Daarbij hoef ik nooit veel te typen, omdat ik handige snelteksten kan gebruiken. Dat scheelt me veel tijd en door die efficiëntie kan ik meer patiënten helpen."

Zorgvraag beter inschatten

Sylvana Hazenveld, huisarts en mede-eigenaar van Fonkelzorg, ziet dit over de hele breedte van Fonkelzorg: "Wij leveren zorg aan meer dan 10.000 patiënten. Veel van deze patiënten kunnen we via de NTS-integratie al helpen, zonder dat zij naar de praktijk hoeven te komen. Doordat wij hen gerichtere vragen stellen, kunnen wij hun zorgvraag beter inschatten en vaak al passende zelfzorgtools aanreiken."

Van Kessel: "Voor mij als doktersassistente is het ook heel fijn dat ik me 's avonds niet hoef af te vragen of ik misschien iets vergeten ben. Dat wordt ook geborgd door de ingebouwde supervisiefunctionaliteit binnen ons systeem zit. Daardoor ben ik veel zekerder van mezelf."

Veilig voor patiënt en medewerker

Hazenveld vult aan: "Het levert dus veiligheid op voor de patiënt en onze medewerkers. Mede daarom zou ik niet meer zonder willen. En mocht de patiënt na de triage toch naar de praktijk moeten komen, ben ik beter op de hoogte van zijn of haar zorgvraag. Want door de gerichtere uitvraag hebben wij een beter vertrekpunt in ons consult. Ik snap dus ook niet waarom het zo lang duurt voordat andere huisartsen de NTS-triage integreren."

Nu de integratie van de NTS-triage een schot in de roos blijkt voor Fonkelzorg, is het huisartsennetwerk alweer op zoek naar volgende manieren om de te ondersteunen met slimme ICT. Hazenveld: "We zouden graag willen dat onze patiënten in de toekomst ook zelf online de triage kunnen doorlopen. Dan weten zij direct of ze moeten bellen, langskomen of zelf kunnen starten aan met hun behandeling. Dan zijn ze niet gebonden aan onze openingstijden en krijgen wij minder telefoontjes. Ook denken we aan het aanbieden van meer vragenlijsten via ons portaal."

Steeds efficiënter

Doktersassistente Naomi van Kessel is goed te spreken over alle digitale ontwikkelingen. "Het is superfijn om met HiX te werken, want er zitten veel slimme opties in: de agenda's zijn overzichtelijk, de werklijsten en snelteksten zijn fijn, de declaraties gaan door de NTS-triage automatisch goed… We hoeven steeds minder te klikken en we werken steeds efficiënter. Net als Sylvana zou ik niet anders meer willen. Onze kwaliteit van zorg is door HiX en de geïntegreerde NTS-triage nóg hoger geworden.