Met een nieuwe rapportageset binnen HiX Datawarehouse analyseren zorginstellingen gedurende het jaar eenvoudig de kwaliteitsindicatoren van de Transparantiekalender 2023. Ook leveren zij deze indicatoren moeiteloos aan bij het Zorginstituut Nederland (ZIN).

ZIN levert ieder jaar gidsen uit met de verplichte indicatoren die ziekenhuizen moeten aanleveren. Boris IJzerman (BI-ontwikkelaar), Isabelle Blommestein (Project Consultant Datawarehouse) en hun teamgenoten van Datawarehouse nemen deze gidsen ieder jaar door en bekijken de vernieuwingen ten opzichte van het jaar ervoor. Vervolgens verwerken zij die in de standaard content.

Nieuwe indicatoren 2023

Aan de rapportageset voor 2023 worden de wijzigingen in o.a. de indicatoren 'Ziekten Adenoïd en Tonsillen', 'Diabetes' en 'Chronische nierschade' doorgevoerd. Ook zijn er nieuwe pagina's voor de indicatoren 'Wervelkolomchirurgie', 'Knieprothese' en 'Heupprothese'.

Blommestein: "Voorheen was er veelal een persoon binnen een zorginstelling die voor de indicatoren zelf achteraf berekeningen maakte of aantallen turfde. Dan zagen de zorginstellingen pas achteraf of er ruimte voor verbetering was. Het voordeel van de nieuwe rapportageset is dat zorginstellingen iedere dag inzicht hebben in hoe zij scoren op bepaalde indicatoren."

"Rapportage biedt ons dagelijks inzicht"

Kim van den Heuvel, adviseur Kwaliteit en Veiligheid van Antonius Ziekenhuis, spreekt van een belangrijke verrijking. "De kracht van deze nieuwe rapportageset zit, naast de ondersteuning van de jaarlijkse aanlevering, in het inzicht dat de set ons biedt in de dagelijks bijgewerkte data binnen HiX. Hierdoor kunnen we als ziekenhuis tijdig bijsturen als de situatie hierom vraagt, binnen het werkproces van de eindgebruiker."

Flexibiliteit in standaard content

ZIN geeft per indicator definities aan. In sommige gevallen kunnen die verschillend geïnterpreteerd worden. Om die reden heeft team Datawarehouse instelbaarheden gerealiseerd. Blommestein: "Een ziekenhuis kan daardoor zelf aangeven dat ze voor een bepaalde indicator een populatie willen selecteren op basis van een specifieke DBC-diagnose. Zo bieden we flexibiliteit binnen de standaard content en sluit die altijd optimaal aan op het werkproces."

"Echt een verrijking"

Van den Heuvel (Antonius): "Het is belangrijk dat artsen zelf tussentijds hun indicatoren kunnen checken en op patiëntniveau kunnen doorklikken binnen HiX. Ook de visualisaties binnen HiX Datawarehouse helpen hierbij. Dat interne inzicht in gegevens is echt een verrijking. Het geeft ook binnen de organisatie vertrouwen in de cijfers."

"Ook zijn we altijd wel benieuwd naar de volume-indicatoren voor oncologie en de indicatoren die gericht zijn op het aantal heroperaties. Eigenlijk weten de artsen van iedere vakgroep exact welke indicatoren er aangeleverd worden Dit vermelden we in kwartaalrapportages, zodat ze zelf kunnen checken of het klopt en wat we eraan kunnen doen."

Interessant voor brede groep

Boris IJzerman: "Vanuit implementatieprojecten en kwartaalgesprekken met klant die HiX Datawarehouse gebruiken, is er veel contact met afdelingen Kwaliteit en Veiligheid. Samen komen we tot mooie innovaties van de content. Die interactie is dus erg waardevol, want zo verbeteren we samen onze oplossing. Niet voor één zorginstelling, maar voor veel zorginstellingen tegelijk."

Van den Heuvel beaamt dat: "In Antonius zijn we vorig jaar gestart met HiX Datawarehouse. We hebben toen een aantal wensen doorgegeven en die zijn heel snel opgepakt. Denk bijvoorbeeld aan het doorklikken naar patiëntniveau in HiX. Daar is veel afstemming over geweest. De lijntjes met de BI-afdeling van ChipSoft zijn kort, waardoor we snel kunnen profiteren van nieuwe oplossingen."


Lees meer over deze feature in het Standaard Content Magazine.

Lees hier meer!