Met een klik op 'verzenden' in HiX verstuurde internist-hematoloog Nicole de Graauw voor het eerst een verwijzing van een patiënt digitaal naar het Erasmus MC. Korte tijd later kwam de bevestiging dat alle gegevens in goede orde waren ontvangen. Met het digitaal verwijzen heeft Bravis een nieuwe stap gezet om de patiëntenzorg te optimaliseren.

Het digitaal verwijzen van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis maakt onderdeel uit van VIPP 5 (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Zorginstellingen krijgen via dit programma subsidie om digitale informatie-uitwisseling te verbeteren. Het digitaal verwijzen maakt deel uit van de derde en laatste module.

Eerste afdeling

Hematologie is de eerste afdeling die patiënten naar het Erasmus MC digitaal verwijst. "Hiervoor gebeurde dat via een brief of per e-mail. De patiëntgegevens moesten dan uit HiX gehaald worden en vervolgens door Erasmus weer naar hun systeem gekopieerd worden. Op andere afdelingen is dat nog steeds het geval", vertelt projectmanager Sander te Pas van MICT. "Bij het digitaal verwijzen komen de patiëntgegevens uit HiX via het Zorgplatform direct aan in het HiX-systeem van Erasmus."
"Dat scheelt ons werk", vult medisch secretaresse Miriam Schrauwen aan. "Bovendien is het veiliger, omdat geen fouten meer gemaakt kunnen worden bij het kopiëren."

Trots

Het digitaal verwijzen gaat iedereen binnen Bravis raken. "We willen uiteindelijk dat zoveel mogelijk verwijzingen naar andere ziekenhuizen digitaal gaan plaatsvinden", aldus Sander. "We zijn trots dat dit nu mogelijk is. De medewerkers van hematologie hebben zeer enthousiast meegewerkt en dat heeft ons enorm geholpen. Voor Bravis is dit een mooie mijlpaal."

Klik hier voor meer informatie!