Als íémand zich HiX-ambassadrice mag noemen, is het Nicole Naus wel. Naast haar werk als oogarts in het Erasmus MC is zij voorzitter van de gebruikersgroep Oogheelkunde en deelt zij vol passie handige procesversnellers met collega-oogheelkundigen in Nederland en België. Dit doet zij via de HiX Tips & Tricks Oogheelkunde van ons Innovatieplatform.

Bekijk de jaarkalender

Toen wij vroegen naar de HiX Tips & Tricks Oogheelkunde begon u meteen te lachen. Vertel.

Het elektronisch patiëntendossier HiX kan zo veel! Ik vind het leuk en belangrijk om mensen hierin mee te nemen en te zorgen dat zij het EPD optimaal gebruiken. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat zorgverleners graag vasthouden aan bepaalde routines – wellicht vanuit een vorig EPD of nog vanuit papieren registraties – en dat zij dan allerlei workarounds bedenken om die routines te kunnen vasthouden. Terwijl dat juist veel meer registratielast oplevert. Ik help hen graag de vertaalslag te maken naar: hoe kan het EPD mij hélpen?

Door HiX Tips & Tricks-sessies kunnen we in de oogheelkunde - maar óók in andere specialismen, is mijn overtuiging - veel efficiënter werken. Dat levert veel tijd op. Het is fijn om collega's op deze laagdrempelige manier te helpen om hun werk nog prettiger te maken. Daarom lach ik. Ik raad alle HiX-gebruikers dan ook aan om de HiX Tips & Tricks-sessie te volgen voor hun vakgebied.

Kunnen mensen meer uit HiX halen dan zij denken?

Zeker weten, maar dat is ook niet zo gek. Rondom een implementatie is het lastig om álle informatie op eindgebruikers over te brengen en na de go-live ontwikkelt iedereen een bepaalde routine. Dan heb je wellicht minder oog voor wat er nog beter kan. Ik wil hen graag laten zien dat ze het dossier ook vóór zich kunnen laten werken, onder meer door kleine handigheidjes aan te reiken waarvan iedereen zegt: als ik dát eerder geweten had…

Kunt u hier een voorbeeld van geven?

Bijvoorbeeld de sneltoetscombinatie ALT-Q, waarmee je heel eenvoudig en snel de naslag kunt openen. Veel mensen weten dit niet, maar dat is slechts een van de vele basale tricks die het werkproces flink kunnen versnellen.

Alle tips & tricks samen leveren dus veel tijdwinst op?

Ja, neem bijvoorbeeld het ophalen van medicatie uit het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat kan tegenwoordig veel gemakkelijker dan veel mensen weten. Vroeger moest je alles uitvragen aan de patiënt, nu hoef je alleen nog te controleren of de medicatie actueel en goed geregistreerd is. Je moet alleen even weten hoe. Zo zijn er veel tips en tricks die de registratielast verminderen. We moeten alleen zorgen dat het systeem ons helpt.

Dat gaat verder dan alleen handige sneltoetsen?

Ja, dat gaat véél verder. De tips en tricks helpen ook bij belangrijke complicatie- en kwaliteitsregistraties. In de oogheelkunde zijn we bijvoorbeeld verplicht onze staaroperaties bij te houden: wat zijn de uitkomsten? Wat is de gezichtsscherpte voor en na de operatie? Daar horen allerlei metingen bij die je door handige tips en tricks grotendeels kunt automatiseren. Dat scheelt foutgevoelig overtypwerk.

U spant zich al lang in voor een beter dossier. Dat begon jaren geleden al met uw deelname aan HUGO (HiX User Group Oogheelkunde). Waar komt uw motivatie vandaan?

In 2012 stapten wij over van papieren dossiers naar een zelfgemaakt EPD en het jaar voor onze verhuizing naar de nieuwbouw namen wij HiX in gebruik. Op die momenten dacht ik: om hier echt efficiënt mee te kunnen werken en om er écht iets van te mogen vinden, moet ik er wat aan doen. Dat was mijn motivatie. Je kunt wel ergens iets van vinden, maar als je er niet zelf in wil investeren, mag je ook niet zeuren. Ik vind: HiX is er vóór zorgverleners en dóór zorgverleners. Alleen door onze input met elkaar te bundelen, verbeteren we het dossier waar we dagelijks mee werken.

Inmiddels bent u voorzitter van de HiX-gebruikersgroep Oogheelkunde.

Ja, leuk hè?! We hebben een constructieve, kritische groep, waarin bijna alle ziekenhuizen vertegenwoordigd zijn. Ik vervul deze rol samen met een collega van Deventer Ziekenhuis, waarbij zij meedenkt vanuit de perifere ziekenhuizen en ik vanuit de academische ziekenhuizen. Die onderverdeling hebben we gemaakt, omdat sommige functionaliteiten alleen een meerwaarde zijn voor een van de twee groepen.

Welke verrijkingen hebben jullie inmiddels via de gebruikersgroep bereikt?

Dat zijn er al zo veel… we hebben onlangs het glaucoomvoorblad aangepast en zijn nu bijna klaar met het optimaliseren van de complicatieregistratie. Die is nu beter gedefinieerd en sluit beter aan op nieuwe ontwikkelingen binnen de chirurgie. Op het gebied van hoornvliesoperaties, bijvoorbeeld, vindt veel vernieuwing plaats. Dan is het belangrijk dat de complicatieregistratie hier goed op blijft aansluiten. De lijst is uitgebreid, waardoor we per type operatie gedifferentieerd de complicatie kunnen registreren. Dat is ook weer nuttig voor onderzoek.

Een ander succes is de kwaliteitsregistratie cataract. Die is nu zo ver geautomatiseerd… Een van de deelnemende ziekenhuizen gaf aan dat zij van 2.30 minuten registratietijd per patiënt naar een halve minuut zijn gegaan. Cataractoperaties zijn de meest uitgevoerde operaties in heel Nederland; dat gaat dus over tienduizenden operaties waarbij er twee minuten tijdswinst wordt geboekt.

We hebben ook intensief samengewerkt aan het orthoptiedossier. Dat is heel mooi geworden. Oogartsen werken nauw samen met orthoptisten, die onder meer kijken naar de oogbewegingen en scheelzien. Wanneer een patiënt hieraan geholpen moet worden, is het belangrijk dat de operateur alle metingen kent. Daar biedt HiX mooie ondersteuning voor.

Uw ogen beginnen weer te twinkelen…

Ja, HiX is gewoon een heel mooi EPD, dat alleen nóg mooier wordt als we samen alle potentie benutten. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!

Meer weten?