• Vrijdag 23 juni heeft Erasmus MC, het grootste academische ziekenhuis in Nederland, een mooie mijlpaal bereikt met de succesvolle overstap naar HiX. Hieronder blikken een aantal hoofdrolspelers terug op deze historische dag en de aanloop ernaartoe.

   

  David Voetelink, raad van bestuur

  “In een academisch ziekenhuis als het Erasmus MC leveren we hoog complexe zorg waar veel zorgverleners gezamenlijk werken aan de beste zorg voor onze patiënten. Hiervoor is veel afstemming tussen zorgverleners nodig. In HiX hebben we sneller overzicht over de verschillende specialismen heen. Juist voor onze patiënten, die veelal bij meerdere specialismen bekend zijn, biedt dit meerwaarde. HiX ondersteunt de zorgverlener en daarmee de patiënt.”

  “HiX biedt op heel veel gebieden voordelen voor de zorgverleners. Gegevens vanuit alle medische disciplines komen samen in HiX, inclusief meetgegevens van heel veel medische apparatuur die aan HiX wordt gekoppeld en gegevens van verwijzers. Onze zorgverleners krijgen meer informatie in één oogopslag die logisch gegroepeerd is en afgestemd op hun werkzaamheden. We gaan ook allemaal medicatie in één systeem voorschrijven en ook de toediening voortaan digitaal aan het bed registreren. Daarmee realiseren we met HiX het ‘closed loop’ medicatieprincipe.”

  “Het is prachtig om te zien dat de implementatie in een zeer korte tijd lukt. Het mooiste moment is dan ook de livegang zelf. De 23e juni was een feestelijke dag. De eerste dagen na de livegang is er nog steeds veel enthousiasme in huis.”

   

  Erik Vermeulen, programmadirecteur Zorgsuite

  “De samenwerking met leverancier ChipSoft verloopt soepel. We hebben hetzelfde uitgangspunt: samen naar betere zorg. Voor ieder vraagstuk verzinnen we weer een oplossing.”

  "We hadden een heel versnipperd applicatielandschap, bestaande uit verschillende zelfbouw systemen; een verouderd ZIS en meerdere PDMS-systemen. Dat vervangen we nu allemaal door HiX met standaard content, waarbij we recht wilden doen aan ons academische karakter. Dat is gelukt."

  "We zijn erin geslaagd de aanwezige standaard content optimaal in te zetten en op onderdelen gezamenlijk te verbeteren. Voorbeelden zijn het cardiologiedossier en het dialysedossier. Op die manier helpen we elkaar, maar óók de community; andere zorgorganisaties die met standaard content werken profiteren van onze verbeteringen en wij van die van hen."

  "Door samen met ChipSoft op te trekken, en indirect dus ook met andere ziekenhuizen in Nederland, kunnen we voor veel minder geld een betere oplossing borgen voor de patiëntenzorg. We willen met ChipSoft samen het beste systeem van Nederland neerzetten, met zinvolle oplossingen voor de patiëntenzorg. Het is tenslotte de grootste implementatie van een EPD in Nederland ooit.

  “Als academisch ziekenhuis zien wij heel Nederland, maar eigenlijk ook groter, de wereld als ons dekkingsgebied. Dan is continuïteit van patiëntinformatie cruciaal."

   

  Simon Vermeer, directeur ICT

  “Niet alleen stappen we over naar HiX, er is ook nog een verhuizing aanstaande. Dat geeft het gevoel dat je in een achtbaan zit. Maar we hebben gelukkig altijd veilig in het stoeltje gezeten. We hebben heel veel controles uitgevoerd en zijn extern getoetst. Daarom konden we vooraf al zonder terughoudendheid zeggen dat we op de afgesproken datum en binnen budget live zouden gaan. We zijn natuurlijk heel blij dat dit gelukt is.”

  “Vergelijk het met de 400 meter bij atletiek; het is net iets langer dan een korte sprint en je verzuurt net, en dan ben je alweer bij de finish. Ik ben echt trots dat we zo snel zo’n grote verandering hebben gerealiseerd en heb ontzettend veel respect voor de wijze waarop heel Erasmus MC hiermee is omgegaan. Er is zoveel energie losgekomen, heel leuk! We zijn met z’n allen gewoon toe aan HiX.”

  “Door standaard content werken we efficiënter en borgen we de kwaliteit en veiligheid van zorg. We geloven dat we met alle ziekenhuizen in Nederland – zeker de academische – deze weg moeten inslaan. We moeten voorkomen dat iedereen opnieuw het wiel probeert uit te vinden.”

  “We hebben in tegenstelling tot voorheen bijvoorbeeld ook PDMS, dialyse, de CSA en thorax in ons EPD geïntegreerd. Dat zijn slechts een paar voorbeelden van hoe ons EPD rijker en breder is geworden. Onze zorgprofessionals kunnen hierdoor beter integraal zorg verlenen aan patiënten. We gaan er echt op vooruit.”


  Jeanne Bezstarosti, anesthesioloog en afdelingshoofd van de OK

  "Fijn dat alle zorgverleners allemaal in één patiëntendossier gaan werken waarin informatie overzichtelijk én goed met elkaar verweven is. Daardoor zie je direct wat andere behandelaars over jouw patiënt hebben vastgelegd. Heel prettig dat die informatie zo gedeeld wordt. Zo zie je op het voorblad van het dossier direct de allergieën en de voorgeschreven medicatie van je patiënt."

  "De standaard content is goed en datgene wat we willen verbeteren, kunnen we samen met andere ziekenhuizen bij ChipSoft neerleggen via content-gebruikersgroepen. Prima toch?! Daar worden we allemaal beter van."


  Marjolein de Bruijn, verpleegkundige

  “HiX is compact en maakt communicatie tussen artsen en verpleegkundigen gemakkelijker. Het zorgt dat je geen dingen vergeet en biedt structuur bij het rapporteren. Daarbij hoeven we minder handelingen uit te voeren. Metingen worden bijvoorbeeld al automatisch opgeslagen. Eigenlijk is het is net als met apps op je telefoon; het zit zó logisch in elkaar.”

   

  Meer lezen over de livegang van Erasmus MC? Bekijk hier het volledige online magazine: HiX is live!

Kan ik u helpen?

. . .
De chat is beëindigd