• ​Na maanden van prettige samenwerking werd vrijdag 6 oktober om 12.00 uur feestgevierd in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum. De ziekenhuizen in de regio Rotterdam stapten over op één gezamenlijk EPD. En dat is uniek.


  Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis en bestuurder Spijkenisse Medisch Centrum.

  “De samenwerking in onze regio is al jaren goed en bij goede samenwerking hoort ook goede informatie-uitwisseling. Daarom hebben we gekozen voor één EPD waarmee we goed met elkaar kunnen samenwerken, maar ook met huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners.”

  “Het leidend principe in onze regio is ‘zorg dichtbij als het kan, verder weg als het nodig is’. Dus als een patiënt in Spijkenisse Medisch Centrum bij een arts komt voor relatief eenvoudige zorg en hij blijkt complexere zorg nodig te hebben, dan moet hij eenvoudig naar het Maasstad Ziekenhuis of een ander ziekenhuis kunnen worden verwezen. Het is dan heel efficiënt en kwaliteit verhogend als de arts daar in hetzelfde patiëntendossier werkt.”

  “We hebben geschiedenis geschreven en écht iets baanbrekends gedaan. Met één HiX gaan we samen naar betere zorg.”


  Koos Moerland van Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis.

  “Met HiX zijn we klaar voor de toekomst, zowel qua technologie als qua samenwerking.”


  Rob Kievit, arts, algemeen directeur Ikazia Ziekenhuis

  “Van de 600.000 mensen in deze regio blijken er steeds meer mensen met complexe aandoeningen in meerdere ziekenhuizen te komen. Dan is een gedeeld dossier duidelijk van toegevoegde waarde. Zo kunnen we in alle ziekenhuizen snel over alle relevante informatie beschikken. Daarnaast kunnen we de samenwerking met huisartsen, apothekers en laboratoria verbeteren.”


  Iris Verberk, programmateam

  “De eindgebruikers waren overal heel rustig en vol vertrouwen. Ze konden snel hun weg vinden.“

  “Qua beheer en toekomstbestendigheid is standaard content een enorme meerwaarde. Als je nieuwe richtlijnen geïmplementeerd wilt hebben of als je praat over optimale gegevensuitwisseling, is standaard content dé weg.”


  Dr Haidar Jan, orthopeed Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

  “Het is super om met HiX te werken. Het is een multifunctioneel, zeer uitgebreid en mooi systeem, waarmee we beter intercollegiaal kunnen werken. Ik ben op mijn vrije dag naar de livegang gekomen, want die wilde ik echt niet missen.”


  Marieke van Splunter, Hoofd Acute Zorg Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

  “Wat ik vooral leuk vond aan deze implementatie, was het harmoniseren van processen met andere ziekenhuizen. Daardoor hebben we nu een supermooi en handzaam systeem, waarin we prima kunnen samenwerken.”


  Suzanne van Groningen, doktersassistente Spijkenisse Medisch Centrum

  “Fijn dat we nu alles digitaal hebben. We kunnen niets kwijtraken en hebben veel meer overzicht op alle gegevens rondom de patiënt. Ik heb hartstikke veel zin om met HiX te werken. Na zo’n lange voorbereidingstijd wil je er een keer écht mee beginnen.”


  Marion Stougie, doktersassistente Spijkenisse Medisch Centrum

  “Ik heb ontzettend uitgekeken naar deze livegang. Ik hou van innovatieve apparaten en systemen. Dit is voor de patiënt ook veel beter. Wij draaien soms vijf of zes spreekuren tegelijk en met HiX wordt dat veel overzichtelijker.”


  Geert Kooij, verpleegkundige Ikazia Ziekenhuis

  “Dit is een enorme verrijking voor de patiëntenzorg. HiX is een heel gebruiksvriendelijk systeem waarin alle behandelaars van elkaar zien wat zij doen. Als arts kun je een fysiotherapiedossier inzien, als verpleegkundige kun je zien wat de arts schrijft. Dat kon in het verleden niet. Daardoor gaan de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid sterk omhoog.”


  Hilde de Ruiter en Charly Hempel, fysiotherapeuten Ikazia Ziekenhuis

  Hilde: “Ik ben ervan overtuigd dat HiX ons veel tijd gaat schelen. We hebben alle relevante informatie nu op één plek en in één oogopslag voorhanden en hoeven daar niet meer vijf systemen voor te openen. Hierdoor gaat iedere afdeling veel effectiever werken. Ik denk dat we er heel erg op vooruitgaan.”

  Charly: “De dossiervoering wordt een stuk beter. Alle gegevens over de patiënt zijn voor zowel specialisten als paramedici inzichtelijk. Er hoeft niet meer naar elkaar gebeld te worden voor informatie.”


  Jaco Hoekman, teamleider chirurgie Maasstad Ziekenhuis

  “Ben supertrots dat we het eerste ziekenhuis zijn die op deze manier met andere ziekenhuizen gaat samenwerken. Echt kicken! We hebben een jaar lang noest gewerkt en als je dan ziet hoe alles nu in elkaar grijpt… daar word ik heel blij van. We hebben net de eerste spoedsetting gehad en als ik dan zie hoe rustig en vertrouwd mijn team al werkt in HiX, dan ben ik echt heel trots.”

  De zorginstellingen blikken ook met elkaar terug in een online magazine over dit traject. Benieuwd? Bekijk het magazine hier.  


  Meer weten?

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatie@chipsoft.nl.

Kan ik u helpen?

. . .
De chat is beëindigd