Niet iedere patiënt is enthousiast over ‘ziekenhuiseten’ dat ze voorgeschoteld krijgen. Bied uw patiënt daarom de mogelijkheid om voor of tijdens de opname zelf te kiezen wat ze eten. Dat kan  via internet (patiëntportaal), een computer naast het bed of gewoon op papier. Het systeem houdt bij het aanbieden van de gerechten rekening met voedselvoorschriften voor de patiënt, zo krijgt hij niet per ongeluk iets aangeboden wat hij niet mag eten.


Patiënt kiest

Door juiste afstemming van maaltijden tussen de voedselspecialist, patiënt en keuken, heeft u een blije patiënt, gooit u minder eten weg en koopt u ingrediënten beter in. Wij integreren alle voedselstromen binnen uw zorginstelling in HiX, waardoor het volledige proces efficiënt én veilig verloopt. De software houdt hierbij onder meer rekening met eventuele allergieën, diëten en voedselvoorschriften van de patiënt die zijn vastgelegd in het EPD.


NEVO als hoofdingrediënt

De basis voor ieder zelfgekozen gerecht zijn de producten uit het NEderlands VOedingsstoffenbestand (NEVO). Deze tabel is aan de hand van Europese richtlijnen bepaald en bevat zo’n 2100 producten met hun nutriënten, bijvoorbeeld eiwit, vet, koolhydraten, vitamines en mineralen. Hiermee kan de keukenmanager eenvoudig voedzame maaltijden samenstellen én natuurlijk afleidingen hiervan, zoals ‘zoutarme’ en ‘glutenvrije’ kost.


Kijkje in de keuken

De keukenmanager krijgt automatisch de menukeuzes binnen via HiX. De belangrijkste afnemer is de patiënt, maar ook het restaurant of gelieerde instellingen kunnen maaltijden afnemen. Met de overzichtelijke werklijsten (o.a. de partie-werklijst) uit HiX kan de keukenmanager het personeel aansturen voor de bereiding van de gerechten. Hierna verloopt de distributie van de gerechten met behulp van de overzichtelijke looproutes. Wat gaat daaraan vooraf? Om te beginnen heeft de keukenmanager met het systeem het menu samengesteld en ingepland. Het inplannen van menu’s kan volgens de voorkeur van de zorginstelling: per dag, week, aantal weken, maand of zelfs jaar. Laten we zeggen dat u een zomermenu heeft. U plant het menu van juni t/m augustus en laat het elke twee weken herhalen. De registratie vindt dus maar één keer plaats, maar het menu komt meerdere keren terug. Efficiënt én extra voordelig, want u kunt inkopen op basis van prognoses.


Klik en bestel

Door integratie van het logistieke proces kan de keukenmanager eenvoudig een bestelling plaatsen bij zijn leverancier op basis van gemaakte bestellingen óf de prognoses. De prognose is op statistieken van voorgaande bestellingen gebaseerd en toont de aantallen te leveren gerechten en daarmee de aantallen benodigde en te bestellen producten.

 1303_Mediair_12


Lekker volledig

Met de ondersteunde software van ChipSoft verlopen uw voedingsstromen veilig en zonder verspilling. Alle stappen in het proces sluiten naadloos op elkaar aan én er wordt altijd rekening gehouden met de patiënt en zijn dieet. U zorgt voor het eten, wij zorgen voor de automatisering van uw voedingsdiensten.


Meer weten?

ChipSoft is met ruim 30 jaar de meest stabiele en innovatieve ICT-leverancier voor de zorg. Als u meer wilt weten over ons of onze oplossingen, kunt u contact opnemen met communicatie@chipsoft.nl of bel naar 020-493 9000.