Integratiespecialist Joyce Hooghiemstra werkt iedere dag aan het verbeteren van de zorg. In haar blog vertelt Joyce waarom technische koppelingen haar zo fascineren en hoe zij die inzet om de communicatie tussen systemen en functionaliteiten te optimaliseren.

Vacature Integratiespecialist!

Switch naar techniek

Na een aantal jaren als projecteider en accountmanager bij een marktonderzoeksbureau, was ik toe aan een functie waarin techniek een grotere rol speelt. Vanuit mijn opleiding Lifestyle Informatics aan de Vrije Universiteit kende ik ChipSoft van verschillende recruitment-evenementen. Omdat veel oud-studiegenoten die er werken positief waren over de startersmogelijkheden, heb ik gesolliciteerd. Ik hoopte me vooral te kunnen ontwikkelen op het gebied van techniek. Nu, een jaar later, kan ik wel zeggen dat mijn verwachtingen ruimschoots zijn overtroffen.


Systemen verbinden

Waar veel van mijn collega's werken aan de optimalisatie van HiX, ons elektronisch patiëntendossier, richt ik me voornamelijk op de technische koppelingen tussen HiX, allerlei apparatuur en systemen van andere ICT-leveranciers. Daarbij kun je denken aan koppelingen met wasmachines en drogers voor het tracken van scopen (instrumenten waar een camera in zit) die gebruikt worden tijdens operaties, maar ook aan verbindingen tussen HiX en magazijnrobots, voor het inzien van de medicatievoorraad, of tussen HiX en andere elektronische (dossier)systemen.


Veilig uitwisselen

Door systemen aan elkaar te koppelen, kunnen zorginstellingen – variërend van huisartsen en revalidatiecentra tot GGZ-aanbieders en ziekenhuizen – veilig informatie uitwisselen. Dit kunnen beelden of documenten zijn over de patiënt zelf, maar ook afspraak-, medicatie- of operatiegegevens. Door alles naadloos op elkaar aan te sluiten, is de communicatie tussen de verschillende zorgverleners altijd helder en krijgt de patiënt de zorg waar die recht op heeft. Zonder onnodige haperingen, tijd- of informatieverlies. Helemaal van deze tijd dus.


Enthousiaste verpleegkundigen

Onlangs kregen we een verzoek van een ziekenhuis dat nieuwe bloeddrukmeters had aangeschaft. Het ziekenhuis wilde de metingen van die apparatuur automatisch naar HiX overnemen. Dan bel ik in, plaats verschillende configuratiebestanden en pas bepaalde instellingen aan, zodat het ziekenhuis kan testen of alle waardes juist doorkomen. Vervolgens kon ik de koppeling in productie zetten, waarna ik al snel enthousiaste reacties kreeg van de verpleegkundigen. Doordat zij niet meer van iedere patiënt de waardes hoeven te noteren, kunnen ze veel efficiënter werken. Daar zijn ze erg blij mee, want daardoor houden ze meer tijd over voor de patiënten. Daar word ik dan ook weer blij van.


Afwisselende baan

Naast dit soort specifieke opdrachten verleen ik ook online support aan onze klanten, ontwikkel ik nieuwe koppelingen en help ik mee bij grote implementatietrajecten. Zo zijn er dagen dat 's ik ochtends achter mijn bureau supportcalls beantwoord, waarna ik in een ziekenhuis een koppeling implementeer om de bloeddruk en hartslag automatisch in het EPD over te nemen en de rest van de dag software-aanpassingen test. Die afwisseling maakt mijn werk ontzettend uitdagend.


Specialisatie

Binnen mijn team heeft iedereen een eigen aandachtsgebied en staan we allemaal voor elkaar klaar. Iedereen heeft ook hetzelfde doel bij ChipSoft: zorg verbeteren. Zelf ben ik gespecialiseerd in de koppeling voor inkomende metingen, zoals hartslag en bloeddruk. Daarnaast werk ik aan koppelingen met laboratoriumsystemen en realiseer ik de koppeling tussen HiX en Perined, een landelijke organisatie die tot doel heeft de kwaliteit van de geboortezorg te vergroten. Zij gebruiken de informatie over de zwangerschap, bevalling en geboren kinderen uit HiX om statistieken en verslagen te maken.


Technische uitdagingen

Om de koppelingen tot stand te brengen, maken we veel gebruik van berichtenstructuren, zoals HL7 en Edifact. Daarnaast worden er steeds meer berichten in XML opgebouwd en gebruiken we SQL om problemen te onderzoeken. Kortom, aan technische uitdagingen heb ik hier geen gebrek! Het is fijn om via techniek bij te kunnen dragen aan betere zorg. In het begin was ik een beetje huiverig dat ik de vereiste medische kennis zou missen, maar die pak je snel op als je dieper in de werking van een koppeling duikt. Als Integratie Specialist is het vooral belangrijk dat je de logica kunt volgen en het leuk vindt om dit uit te zoeken.

Heb jij affiniteit met ICT en wil jij net als Joyce bijdragen aan betere zorg? We zijn op zoek naar meer integratiespecialisten! Bekijk dan onze vacature.