Hette Iedema werkt iedere dag als software consultant aan het verbeteren van de zorg. In zijn blog vertelt Hette waarom hij graag werkt aan het PDMS binnen ons EPD HiX en welke onverwachte uitdagingen hij soms in zijn werk mag aanpakken.

Bekijk onze vacatures!
Als consultant PDMS kom ik normaal gesproken vaak op operatiekamers en Intensive Care-afdelingen. Samen met mensen van het ziekenhuis en mijn teamgenoten sluit ik allerlei apparatuur op deze afdelingen aan op ons EPD. Denk hierbij onder meer aan bewakingsmonitoren en beademingsmachines. Ook zorg ik er samen met mijn collega's voor dat zorgverleners hun registraties op een intuïtieve wijze kunnen doen en dat zij altijd direct toegang hebben tot alle relevante informatie.


Mooie uitdaging

Onlangs kregen we een mooie en dankbare uitdaging. Door de coronacrisis ontstond er een tekort aan beademingsapparatuur op de Intensive Care-afdelingen. Ziekenhuizen haalden zelf apparatuur uit de kelders om het tekort op te vangen, maar dat bleek niet voldoende. Het ministerie van Defensie stelde in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in totaal 65 extra beademingsmachines beschikbaar. Die apparaten werden door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) verdeeld over de ziekenhuizen in Nederland. Rijnstate in Arnhem kreeg drie extra beademingsmachines toebedeeld.


Oude beademingsapparatuur

Rijnstate was nog niet bekend met het type apparaat, de Dräger Savina. Het ziekenhuis vroeg onze hulp bij het opzetten van de koppeling. In deze tijd is namelijk het extra belangrijk om beademingsparameters (automatisch) te registreren in HiX. In eerste instantie was er wat twijfel of dit type apparaat überhaupt wel gekoppeld kon worden. De beademingsmachines van defensie zijn namelijk ongeveer 25 jaar oud.


Inrichting in HiX

Nadat duidelijk werd dat dit type wel te koppelen was en communiceert middels het zogenaamde Medibus-protocol, ben ik op zoek gegaan naar informatie over het opzetten van de koppeling. Hierbij is onder andere informatie nodig over de (seriële) instellingen op het apparaat, de kabel voor het aansluiten van de Savina op de medische computer en de inrichting in HiX voor het opzetten van de daadwerkelijke koppeling. Samen met applicatiebeheerders en de afdeling Medische Techniek van het ziekenhuis hebben we hiervoor verschillende mogelijkheden geprobeerd.


Positief bericht

Nadat de koppeling met de Dräger Savina na een aantal pogingen was opgezet, bleek deze niet helemaal goed te functioneren. De metingen uit het beademingsapparaat werden sporadisch opgeslagen door een foutmelding in het protocol. In overleg met een van onze softwareontwikkelaars is hiervoor een instelling aangezet in onze software. Nadat ik deze informatie had gedeeld met Rijnstate, kreeg ik een positief bericht: de laatste wijziging is de oplossing, data komt nu keurig door!


Delen met andere ziekenhuizen

In totaal hebben we drie extra beademingsmachines gekoppeld in Rijnstate. Deze konden worden ingezet op de nood-IC bedden die ter uitbreiding van de corona crisis waren ingericht. Daarnaast hebben we de informatie over de koppeling en de benodigde instellingen op de Dräger Savina verstuurd naar de ziekenhuizen die ook hulp nodig hadden met het opzetten van de koppeling. Door onze ervaringen in Rijnstate konden deze ziekenhuizen snel worden geholpen.

Dit zijn ontzettend mooie opdrachten waar je als PDMS-consultant bij ChipSoft aan kunt werken. Als je ziet hoe blij je artsen en verpleegkundigen maakt met dit soort oplossingen en hoeveel impact je hiermee maakt op de patiëntenzorg in zijn geheel, dan snap je waarschijnlijk ook waarom ik iedere dag met veel voldoening naar mijn werk ga.


Wil jij net als Hette maatschappelijk relevant werk doen en heb je affiniteit met zorg-ICT? Dan is werken bij ChipSoft wellicht ook iets voor jou. Bekijk dan onze vacatures.