Yvette Leeftink begon als fysiotherapeute, haalde haar master bewegingswetenschappen en startte vervolgens als software consultant bij ChipSoft. In haar blog vertelt Yvette waarom zij koos voor werken in de Zorg-ICT en hoe zij samen met zorginstellingen en ontwikkelaars werkt aan betere zorg.

Bekijk de vacature!

Werken met zorg-ICT: het perfecte vervolg

Na mijn studies wilde ik graag in de zorgsector blijven werken, maar dan wel met een bèta-benadering. Die kant miste ik als fysiotherapeut. Voor mij is werken als software consultant in de zorg-ICT daarom het perfecte vervolg op mijn beide studies.

Een studiegenote tijdens mijn master bewegingswetenschappen werkte al bij ChipSoft. Haar enthousiasme wekte mijn interesse, waarna ik een afspraak maakte om een keer te komen kijken op het hoofkantoor in Amsterdam. Dat beviel me zó goed. Ik solliciteerde en kon een maand later aan de slag.


Schakel tussen zorg en developers

Als software consultant ben ik een schakel tussen het ziekenhuis en onze developers. Ik werk voornamelijk aan de 'voorkant' van onze software. Daarmee bedoel ik datgene wat de eindgebruikers in de zorginstellingen op hun scherm zien. Ik inventariseer hun wensen en suggesties voor oplossingen, werk ze uit en draag dit over aan onze developers. Zij programmeren dit dan aan de 'achterkant' van ons EPD.

Binnen mijn team - Klinische zorgplanning – optimaliseren we opnames, het operatiekamermanagement en het operationeel capaciteitsmanagement binnen zorginstellingen. Mijn focus ligt met name op het opnamedeel, waarin ik me richt op de software rondom het aanvragen en het plannen van een patiëntopname tot en met de opname zelf en het ontslag van de patiënt.


Meehelpen bij ontwikkelen

Toen door de coronacrisis alle planbare zorg moest worden uitgesteld, dacht ik samen met mijn team met de zorginstellingen mee over hoe we dit optimaal konden ondersteunen vanuit ons elektronisch patiëntendossier HiX. Ik hielp mee bij het ontwikkelen van een nieuwe wachtlijst en een nieuwe manier om de urgentie van alle patiëntenzorg in te schalen, zodat de planners opnieuw overzicht kregen. Het is fijn dat ik op zo'n bescheiden manier mijn steentje kon bijdragen aan een oplossing tijdens deze moeilijke periode.

Op dit moment werk ik aan veel verschillende projecten. Zo ben ik vaak in België voor een groot project bij een ziekenhuisorganisatie in Antwerpen, heb ik net een project in Sneek afgerond en ben ik in de afrondende fase van een project bij het Militair Revalidatie Centrum. Hierdoor zijn mijn werkweken nooit hetzelfde; de ene dag doorkruis je het land om naar een ziekenhuis te gaan en de andere dag werk ik gezellig op kantoor in Amsterdam met mijn collega's.


Superleuk en divers

Tijdens die projecten geef ik opleidingen aan nieuwe gebruikers van HiX, richt ik op projectdagen bij verschillende klanten ons EPD in en werk ik de punten uit die daaruit voortkomen. Ook denk ik mee over hoe we toekomstige projecten nog beter kunnen aanvliegen. Superleuk en divers.

Het leukste aan werken in de zorg-ICT is dat veel vraagstukken echte raadsels zijn. Je werkt aan puzzels waar je de gewenste uitkomst wel van kent, maar de oorzaak en de beste oplossing nog niet. Het geeft veel voldoening om zulke puzzels op te lossen. En dat ik dit kan doen met een combinatie van technische werken en sociaal contact met eindgebruikers en collega's, maakt het voor mij ideaal. Die sociale kant zou ik niet willen missen.


Regelmatig teamuitjes

Met mijn collega's noem ik direct een van de leukste facetten van werken hij ChipSoft. Ik werk in een team van jonge, betrokken en behulpzame mensen. Dat maakt werken zó veel leuker. We hebben ook regelmatig teamuitjes en sluiten op vrijdag de week samen af met een vrijdagmiddagborrel.

Door alle implementaties en aanvragen van zorginstellingen hebben we het op dit moment behoorlijk druk. We kunnen dus nog wel wat versterking gebruiken. Is werken in de zorg-ICT ook iets voor jou? Dan is dit de perfecte plek om je carrière te beginnen. Je krijgt een uitgebreide interne opleiding waardoor je de software goed leert kennen en kunt al snel mee naar zorginstellingen. Daardoor krijg je direct een goed beeld van de dagelijkse praktijk. Door al die ervaringen kun je jezelf optimaal ontwikkelen en krijg je steeds meer verantwoordelijkheden, zodat je continu kunt blijven doorgroeien. Dat maakt werken in de zorg-ICT - en met name bij ChipSoft – ontzettend enerverend.

Wil jij net als Yvette werken als consultant voor de zorg? Bekijk dan snel onze vacature en solliciteer!