Voor afstudeerders en studenten die op zoek zijn naar een baan of stage, is de IT een interessante sector. Dat vindt ook Lia Witteveen, die naast haar studie werkt binnen team capaciteitsmanagement. In haar blog vertelt ze waarom zij bij ChipSoft aanklopte voor een stageplaats en hoe zij met slimme ICT bijdraagt aan betere zorg.

Bekijk onze stageplekken!
Na mijn bachelor neurowetenschappen/psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam besloot ik een andere richting op te gaan. Ik wilde een meer praktisch ingestelde opleiding volgen en besloot de Master Artificial Intelligence (AI) te doen aan de Vrije Universiteit, een snel ontwikkelend vakgebied dat mij erg aanspreekt.


Stage in de IT met impact

Voor mijn stage zocht ik een plek waar ik direct een maatschappelijke impact kon leveren. De keuze voor zorg-ICT was dus niet meer dan logisch en dan kom je al snel bij uit ChipSoft. Zij zochten studenten voor een opdracht die me erg aansprak: onderzoek doen naar het effect van strategisch plannen in ziekenhuizen op de uitstroom van patiënten naar nazorginstellingen.

Binnen team Capaciteitsmanagement onderzoek ik nu of we die uitstroom kunnen voorspellen. Daarnaast onderzoek ik welk effect een aanpassing in de ziekenhuisstrategie op de uitstroom heeft. Gaan er bij een aanpassing in de planning ineens minder mensen naar een revalidatie-instelling? Of meer? En kunnen die mensen daar dan worden ondergebracht?


Affiniteit met maatschappelijke doelen

Voorspellen heeft me altijd al gefascineerd. Vooral als het gaat over vraagstukken waar ik affiniteit mee heb, zoals de zorg of andere sectoren aan de menselijke kant van onze maatschappij. Daar voel ik me meer bij betrokken dan – pakweg – bij het voorspellen hoe lang een bepaalde oliebron nog olie geeft. De zorg kan een optimalisatieslag gebruiken. Mijn keuze voor zorg-ICT is dus een hele bewuste geweest.


Help de zorg vooruit met IT

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn stage in de zorg-IT heel nuttig werk verricht. Door de voorspellingen die ziekenhuizen met mijn tool kunnen doen binnen HiX (ons elektronisch patiëntendossier), kunnen zij straks op hoog niveau goed onderbouwde besluiten nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van een extra chirurg, zodat ze meer behandelingen kunnen uitvoeren. Of denk aan een gemeente, die er op basis van mijn tool op gewezen kan worden dat er meer nazorgcapaciteit moet komen. Dáár help je de zorg mee vooruit.


Innovatief en familiair

Dit zijn ontwikkelingen waar ik in mijn stagetijd al graag aan bijdraag. Na mijn studie hoop ik weer aan dergelijke projecten te kunnen werken, want ik werk graag aan innovaties. Wat dat betreft passen ChipSoft en ik goed bij elkaar; je krijgt hier de ruimte om producten voor zorg én jezelf te ontwikkelen. En dát binnen een familiaire sfeer, wat je misschien niet zou verwachten als je ons imposante kantoor in Amsterdam ziet.

Luister hier naar de podcast met Lia.