Isala ziekenhuis is gestart met wachtrijmanagement om haar patiënten meer duidelijkheid, rust en een gevoel van herkenning te geven. Het ziekenhuis zelf ervaart door de ondersteuning vanuit HiX dat de patiëntbezoeken gestroomlijnder verlopen.

Wens van patiënt

 Met wachtrijmanagement gaat een wens van patiënten in vervulling. Jessica Janse, projectmanager ICT: "Onze cliëntenraad gaf aan dat de patiënten die zich voor een afspraak melden graag willen weten waar zij zich moeten melden en of bijvoorbeeld het spreekuur van de arts al uitloopt."

Het Zwolse ziekenhuis besloot de wens mee te nemen in de nieuwbouwplannen voor Meppel. Janse: "De spreekkamers liggen hier wat verder van de ontvangstruimtes en met deze oplossing zorgen we ervoor dat artsen niet steeds grote afstanden hoeven te overbruggen. Er is dus in de tekeningen al rekening mee gehouden."

Nieuwe proces

In het nieuwe proces meldt de patiënt zich aan bij de aanmeldzuil van HQ Healthcare, in de centrale hal. Janse: "Daar krijgen zij een ticket met daarop het nummer van de wachtkamer waar zij kunnen plaatsnemen. In die ruimte staat een scherm waarop hun ticketnummer in beeld verschijnt als zij zijn aangemeld. Ook zien zij hier de eventuele uitlooptijd. De dokter of de spreekuurassistente roept de patiënt vanuit de agenda-afspraak in HiX op om naar een specifieke spreekkamer te komen. De patiënt ziet dit op het scherm en loopt vervolgens naar de spreekkamer."

Snel uitrollen

Isala start op locatie Meppel, waar alleen een centrale zuil staat. Bij goede ervaringen rolt het ziekenhuis de nieuwe werkwijze snel uit op locatie Zwolle, waar ook decentrale zuilen worden ingezet. Miranda Hekking, operationeel leidinggevende voor oncologie én dit project: "We starten op zes snijdende poli's en de vrijwilligers bij de zuilen worden uitgebreid geïnformeerd, zodat het proces soepel verloopt."

Voordelen voor patiënt

Hekking: "Deze nieuwe oplossing geeft patiënten een gevoel van rust, herkenning en bevestiging. Ze weten dat ze op de goede plek zijn en voelen zich gezien. Dat is fijn voor hen én we voorkomen hiermee veel vragen die nu nog vaak aan de baliemedewerkers worden gesteld. Zij hebben minder verstoringen en kunnen daardoor meer aandacht besteden aan andere onderdelen van hun werk. Ook blijven zij het aanspreekpunt op de poli."

Tijd efficiënter benutten

De artsen kunnen door de ondersteuning van HiX ook hun tijd efficiënter benutten. Janse: "Zij hoeven niet steeds naar de wachtkamer te lopen om patiënten te halen. Dat geeft hen iets meer tijd in het consult, al zullen er ook artsen zijn die hun patiënt juist graag willen ophalen, omdat zij dan meteen zien hoe de patiënt opstaat en loopt."

Isala licht de patiënten die een fysieke afspraak hebben duidelijk voor over de nieuwe aanmeldwijze. Janse: "Hier gebruiken we onder andere onze narrowcasting-schermen voor. Maar we verwachten dat veel patiënten deze vorm van wachtrijmanagement al kennen, bijvoorbeeld omdat zij dit al kennen van hun gemeentehuis, bekende fast food-ketens of de apotheek."

Samenwerking

Voor Isala was integratie in het EPD een belangrijke eis. Janse: "Veel bedrijven bieden wachtrijmanagement met een standalone oplossing, maar daarmee heb je vaak andere systemen of apparaten nodig. Wij wilden juist graag een geïntegreerde oplossing in het EPD. Door de samenwerking met ChipSoft en HQ Healthcare profiteren onze patiënten én onze zorgprofessionals."

HQ Healthcare

Patrick Bellaard van HQ-Healthcare spreekt van een geslaagde opzet: ''Door gebruik te maken van elkaar kennis en kunde kom je tot een mooi resultaat. De combinatie tussen Isala, ChipSoft en onszelf heeft ervoor gezorgd dat iedereen in zijn of haar kracht staat. Met als resultaat een mooie totaaloplossing voor ziekenhuis en patiënt."

Meer nieuws lezen